Birkaç gün önce hayatını kayıp eden sanatçı Kamil Sönmez’e 2002 yılında Akşehir’de rehberlik yapmıştım.

Genellikle Karadeniz türkülerini seslendiren Türk Halk Müziği sanatçısı Kamil Sönmez 2002 yılında yapılan 43. Nasreddin Hoca Şenlikleri kapsamında “Gülmece Treni” ile İstanbul’dan Akşehir’e pek çok sanatçı ile birlikte gelmişti. Gülmece Treni’ni karşılayanlar içinde ben de vardım. Gelenlerin hapsini sevgi gösterileri ile karşıladık.

Köşe yazarı olduğum Pervasız Gazetesi’ne 5-10 Temmuz şenliklerinde gönüllü muhabirlik yapıyordum. Onun için şenliğin hiçbir anını kaçırmamaya dikkat ediyordum. Her zamanki gibi şenlik başlangıcında yapılan kortej yürüyüşü hazırlığı sırasında Belediye Başkanımız:

“Hocam, Kamil Sönmez senin hemşerin hadi mihmandarı sen ol, hem Akşehir’i iyi bildiğin için ona anlatırsın ve onu da en iyi sen anlarsın.” dedi.

Kamil Sönmez’in yanına yaklaştım, selam verdim ve kendimi tanıttım. Kendisi hafif topluca, orta boylu, saçları güzel taranmış ve teni çok beyazdı. Beni güler yüzle karşıladı. Hal hatır sordu. O biraz konuşunca benim heyecanım azaldı. Yan yana Akşehir yollarında yürümeye başladık. Ben heyecanla Akşehir’in özelliklerini anlatırken onun yüzünde gülümseme ve memnuniyet ifadesi vardı. Yolun nasıl bittiğini anlamadım. Ayrıca devamlı araya başkaları giriyor, bir şeyler soruyorlardı. Ben hayran olduğum bir sanatçı ile beraber olmanın sevincini yaşarken o herkese cevaplar yetiştiriyordu.

Yolun sonunda ona Hıdırlık’ta çay içmeyi önerdim. Memnuniyetle kabul etti. Ancak organizasyondakiler: “Hep beraber gideceğiz, bekleyin.”dediler. Bizde bekledik.

Daha sonra Hıdırlık’ta buluştuk. Akşehir’i çok beğenmişti. Çaylarımızı içerken Karadeniz türkülerinden konuştuk. Karadeniz’in mahalli sanatçılarından derlenmesi gereken pek çok türkü olduğu konusunda hemfikir olduk. Bu arada muziplik olsun diye Karadeniz yöresine ait biraz açık saçık yerel maniler söyledim.

Kamil Sönmez bir kahkaha attı ve dedi ki: “-Uşağım, ben bunları nasıl söylerim. Beni tefe koyarlar. Hem RTÜK var.”

Sonraki zamanda Akşehir Açık Hava Tiyatrosu’nda verdiği konseri hemen yanı başında seyrettim. Açık Hava’da beklediğimden fazla seyirci vardı. Seyircilerin coşkusu da çok güzeldi.

Kamil Sönmez, Akşehir’den çok memnun ayrılmıştı. Bu memnuniyetinde benimde bir katkım olduğu için mutlu olmuştum.

Akşehir’in yollarında beraber yürümekten ve hayranı olmaktan gurur duyduğum Kamil Sönmez’e Allah’tan rahmetler diliyorum.