TEDAŞ'ta 2008 yılında başlayan özelleştirme süreci, 2013 yılında son buldu. Yapılan ihaleye göre; elektrik dağıtımı 21 bölgeye ayrıldı ve elektrik hatlarının mülkiyetleri devlette kalmak koşuluyla, ihaleyi alan şirketler kamu yararına dağıtım ağlarının bakımı ve yenilenmesinden sorumlu tutulacaklardı.

Özelleştirmenin amacı; devlete toplu nakit girdisiyle birlikte, ülke genelindeki elektrik kayıp kaçak oranlarının en aza indirilmesi ve hizmette kalitenin artırılmasıydı. Buna bağlı olarak vatandaşın kullandığı elektriğin birim fiyatları da ucuzlayacaktı.

Ancak gelinen noktada kayıp kaçak miktarlarındaki oranlar, hiçte beklendiği şekilde olmadı:

Dicle elektrik bölgesi (Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak) yüzde 71 civarı kayıp kaçak.

Van Gölü bölgesi (Van, Hakkari, Bitlis, Muş) elektrik dağıtımında yüzde 60 civarı kayıp kaçak.

Aras elektrik bölgesi (Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır) yüzde 29 civarı kayıp kaçak.

Toroslar elektrik bölgesi (Adana, Gaziantep, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kilis) yüzde 13 civarı kayıp kaçak.

Diğer dağıtım şirketlerinin kayıp kaçak oranları ise yüzde 10’un altında kalıyor.

Kayıp kaçakların önlenmesi için, şirketlerin kendi bölgelerinde jandarma ve polis eşliğinde çalışmalar yaptıklarını basından öğreniyoruz. Elektrik hırsızlığını önlemek için çalışma yapan ekiplere defalarca silahlı, taşlı ve sopalı saldırılar yapıldığını da yine televizyonlardan izledik.

Şırnak'ın Silopi ilçesi Türkiye'de kaçak elektrik kullanımının en yüksek olduğu bölgelerden biri. İlçede kaçak elektrik kullanımının oranı yüzde 80'in üzerinde. Yasa dışı kullanımın önüne geçmek isteyen elektrik dağıtım şirketi, kaçak kullanımın önlenmesi için kabloları yer altına alma çalışmalarına başladı ve bazı noktalara kaçak önleyici panolar kurdu. Dağıtım şirketi bu çalışma için 7 milyon TL harcanacağını açıklamıştı. HDP'li belediye, sokakların zarar gördüğünü iddia ederek çalışmaların durdurulmasını istedi.

Konuyla ilgili Silopi Belediyesinin twitter hesabındaki mesajı: “DEDAŞ pano döşeme çalışmalarına izin verilmedi. Belediye eş başkanlarımız ve meclis üyelerimizin girişimi sonucu, DEDAŞ arıza ekiplerince mahalle aralarındaki elektrik panolarını dışarı çıkartma çalışmaları durduruldu.”

İşte size HDP belediyecilik zihniyetini gözler önüne seren bir açıklama. Sonunda nokta var.