Selçuklu hükümdarlarından İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev’in Başveziri olan Sadettin Köpek, 1238 yılında Tacettin Pervane’nin ölüm fetvasını Akşehir ulemalarından almıştı.

            Anadolu’da ilk Türk siyasi entrikacısı olarak nitelendirilen Başvezir Sadettin Köpek, kendisine rakip olabilecek Selçuklu emirlerini sırasıyla ortadan kaldırmıştı. Ankara’da yaşayan Selçuklu emirlerinden biri olan Tacettin Pervane’yi öldürtmeyi kafasına koymuştu. Bunun için Ankara’ya gitti. Ankara’ya vardığında onun hakkında tahkikat yaptırdı. Bir şey bulamadı. Konya’ya dönmek üzere yola çıktı. Akşehir’e varınca burada yolculuğa ara verdi, dinlendi.

            Sadettin Köpek, Akşehir’deyken Ankara’dan bir muhbiri geldi. Muhbir: “ Tacettin Pervane, Ankara’ya gelince, Harput Malikinin çalgıcı ve şarkıcıları arasından bir cariyeyi satın almadan yatağına aldı” şeklinde Ankara’dan bir haber getirdi.

            Sadettin Köpek derhal Akşehir’in kadı ve imamlarını çağırdı. Onlara:

“-Velinimetinin bir mensubuyla zinada bulunan kimseye şeriata göre ne yapmak gerekir” dedi. Akşehirli kadı ve imamlar:

Evli birinin zinada bulunmasının cezası recm, yani taşlama yoluyla ölümdür” dediler. Başvezir bunun bir fetva halinde düzenlenip kendisine verilmesini istedi. Akşehirli kadı ve imamlar, Tacettin Pervane’nin taşlama yoluyla öldürülmesi için hazırladıkları fetvayı Sadettin Köpek’e verdiler.

Akşehir’den ölüm fetvasını alan Başvezir, Konya’ya gitti ve Sultanın huzuruna çıkarak:

“-Eğer siz cihan padişahı bu suça göz yumar, ona mesahama gösterirseniz, bütün maiyetiniz haddini aşıp efendilerinin ve velinimetlerinin evlerine göz dikerler ve edepsizliği ele alırlar. Bu olaylardan doğacak kötü ad, siz efendimizden başkasının olmaz” dedi ve Akşehir’den aldığı fetvayı gösterdi. Sultan da onay verdi.

Tacettin Pervane, Ankara’da recmedilerek, yani başına kadar toprağa gömülüp taşlanmak suretiyle öldürüldü.

Ancak Sadettin köpek, Ankara’ya boşuna gitmemişti. Çalgıcı ve şarkıcılarla o bile eğlenmişti. Kurduğu istihbarat birimindekiler böyle bir haber verince yüklü bir bahşiş alacağını biliyorlardı. Dolayısıyla hayali bir suça Akşehir’den fetva verilmişti.

Önündeki bütün engelleri ortadan kaldıran Sadettin Köpek gözünü Selçuklu sultanlığına dikmişti. Bunu anlayan İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev onu 1239 yılında öldürttü. Türbesi Ilgın Şıhcarullah mahallesinde bulunmaktadır.

Kaynak: Öztoprak, Fahreddin (2012) Oğuzların İsyanı ve Babai Türkmenler. İstanbul: Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı yayınları