Hükümlerini yitirmiş olsalar da Yahudilerin yedi, Hristiyanların beş tane kutladıkları dini bayramları var. Hak din İslam'da, Ramazan (Şükür) ve Kurban Bayramı adlarıyla iki bayram mevcuttur.

Müslümanlar Ramazan orucunun ardından kutladıkları bayramı, birden fazla isimle adlandırmışlar:

Fıtr (Fitre) bayramı; fitreler bayram namazı öncesinde, ihtiyaç sahiplerine para olarak dağıtılması gerektiğinden.

Oruç bayramı; Ramazan ayı boyunca tutulmuş olan oruçların mükafatı olarak görüldüğünden.

Küçük bayram; Kurban Bayramı’ndaki telaşe ve kurban masrafına göre, daha masrafsız görüldüğünden.

Şevval bayramı; Şevval ayı içerisinde kutlandığından.

İftar bayramı; oruç tutulmasının tamamlanmasından dolayı.

Elbise bayramı; Fatimiler döneminde büyük küçük devlet memurlarına elbise dağıtılırmış, hatta günümüzde de bu bayramda, elbiseye daha fazla metanet verilmektedir.

Şükür bayramı; Allah'a, oruç tutma sağlığı ve imkanı vererek bayrama ulaştırdığı için şükür edilmesi maksadıyla, en çok kullanılan isim olmuş.

Bu ayda açlıkla terbiye olan nefisler, daha çok fakirin yoksulun halinden anlayarak, onların ihtiyaçlarını gidermede yarış yapmaktadırlar. Bir kişinin bir günlük iaşesi olarak hesaplanan miktardaki Fıtr (Fitre) sadakasının, yine bu ayın içinde verilmesi gerekir. Zenginlerin mallarının zekatlarını, yine bu ayı baz alarak dağıtmaları gelenek olmuştur.

Görüldüğü üzere tarihin hiç bir döneminde, şeker bayramı adı kullanılmamıştır.

Toplumu İslami ve manevi değerlerden uzaklaştırmak maksadıyla, bayramları tatil olarak göstermeye çalışan zihniyet, bayramın ismini de sıradan hiç bir anlam ifade etmeyen, şeker adıyla anarak, içeriğini ve muhtevasını yok edemediğinden, en azından hafifletme çabası içine girmiştir. Ancak Müslüman Türk toplumu, dinin emirlerini geleneklerine sıkı sıkıya monte ederek vazgeçilmez kılmıştır. Bayramların dini bir vecibe olduğunu, büyük ya da küçüklerin ziyaret edilerek gönül alınması gerektiğini unutmamıştır.

Dolayısıyla Ramazan ayının sonunda kutlanılması farz olan bayramın adı, “Ramazan Bayramı” olarak, söylenmeye devam edecektir.

İNANANLARI, SAĞLIK VE AFİYETLE ORUÇ TUTARAK BAYRAMA ULAŞTIRAN ALLAH'A ŞÜKÜRLER OLSUN, RAMAZAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN…