Ortadoğu’da on yıllardır yaşananlar ve her gün farklı bileşenler tarafından atılan yeni adımlar, bütün dünyayı etkileyen bu coğrafyanın satranç tahtası gibi kullanıldığı gerçek bir satranç oyunu gibi.

İsrail’in Gazze’de uyguladığı abluka nedeniyle çok zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Filistinliler, ablukayı deniz yoluyla kırmak için tam 14 kez deniz eylemi düzenlediler. Bu eylemlerin sonuncusunda İsrail askerleri yine gerçek mermilerle müdahale etti. Gazze Şeridi’nin kuzey sahilinde yaşanan olaylarda 1 kişi öldü, 80 kişi yaralandı. Yaralılardan 15’inin gerçek mermilerle vuruldukları tespit edildi.

Abluka, protestolar ve ablukayı kırma girişimleri devam ederken, İsrail Başbakanı Netanyahu, ülkesiyle diplomatik ilişkisi bile bulunmayan Körfez ülkesi Umman’ı ziyaret etti. Bu ziyaretten birkaç gün önce ise Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Umman’daydı. Bu gelişmeler, İsrail ve Filistin arasında Umman üzerinden barış görüşmeleri yapılmasının bir adımı gibi görülse de, İsrail’in; Umman’ın İran’la olan güçlü ilişkilerini kullanarak, İran’ın Suriye üzerindeki ağırlığını azaltmaya yönelik bir planın parçası olduğu da değerlendiriliyor. Satranç oynayanlar bilir; bazen çapraz giden FİL’i kullanırsınız, bazen L çizebilen AT’ı devreye sokarsınız. Hamleler farklı olsa da en önemli stratejilerden biri; ‘En iyi savunma saldırıdır’ prensibini kullanmaktır. Ne de olsa, tüm bölgede etkili olabilen, dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Yahudi nüfusunu ‘nüfuza’ çevirmiş olan İsrail, sürekli tehdit altında olduğunu ileri sürerek, kendince gerekli gördüğü saldırılarını sürdürmeyi biliyor.

ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan yorumunu hatırlayın; ‘’Orada İsrail’i korumaya yardım edecek başka kimsemiz yok.’’ Aynı Amerika’nın DEAŞ militanlarını nasıl kullandığı ortada. Aslına bakarsanız, adı ister IŞİD ister DEAŞ olsun, Cihad yapmak için sadece Müslüman öldüren bir terör örgütünü kimlerin kurdurduğundan başlamalı.

Her zaman dile getirmeye çalıştığım gibi; sorunların din, dil, ırk farklılıklarından kaynaklandığı düşünülse de temelde yatan Hayat Görüşü farkı olsa gerek. İsrail vatandaşları arasında kendi hükümetlerinin Filistin politikasını eleştirenler olduğu gibi.

Bizler oynanan oyunları ve yapılan hamleleri anlamaya çalışırken, Ortadoğu’da oyunu yine İsrail kuruyor gibi gözüküyor.