Okulların açılacağı hafta, Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Barbaros Topaloğlu'nun odasında, bir çay içimi oturuyordum.

Kapısı açık olan odaya, yanında bir çocuk olduğu halde, yaşlı bir teyze girdi. Müdür Bey hemen masasından kalkarak ve buyurun diyerek yaşlı teyzeyi ayakta karşıladı. Yaşlı teyze, masasından kalkan Müdür Bey'in bu tavrına biraz şaşırsa da, yanına gelen Müdür Bey'e fısıltı ile bir şeyler söylemeye başladı.

Aynı odada olduğum halde, belki de duymak istemediğim için söylenileni anlayamadım. Fakat yanına mülayimce yaklaşan Barbaros Bey'in, aynı hızla gelip masasına oturarak; “Teyzem, benim için tüm öğretmenlerim aynı değerdedir, kimse için özel öğretmen seçemeyiz, lütfen; böyle bir istek ne size yakışır, ne de bana böyle bir isteği yerine getirmek yakışır'' demesi üzerine konu anlaşılmış oldu.

Yaşlı teyzemiz, kulaktan dolma duyduğu falan öğretmen iyidir lafları üzerine, torununun adını verdiği öğretmenin sınıfına verilmesini istemişti. Aldığı bu cevap karşısında mahcubiyet yaşarken, “Aslında ben de öyle demek istememiştim” diyerek durumu kurtarmaya çalıştı. Bunun üzerine; “Maddi durumunuzda sıkıntı ya da öğrencinin özel bir durumu varsa başım üstüne, tabii ki yardımcı oluruz” diyen Müdür Bey, bu tür isteklerin yanlışlığını kibarca anlatmış oldu.

Çay ikramına teşekkür ederek odasından ayrıldım.

Okulların açıldığı şu günlerde, tüm okul yöneticilerinin aynı sıkıntıyı yaşadığını duyan biri olarak, Akşehir Milli Eğitim Müdürünün bu konudaki tutum ve davranışının net olduğunu sizlere aktarmak istedim.

Müdür Bey'i bu tavrından dolayı tebrik ederken, ayrıca yine şehrimiz okullarındaki bazı öğretmenlerin, dersine girdikleri ve maddi durumu iyi olan öğrencilerini, bir şekilde evde özel ders vermeye teşvik ettikleri iddialarını duyuyoruz. Bu yaklaşım öğretmenin, özel ders verdiği öğrencisine diğer öğrencilerinden daha yakın davranmasına yol açacak ve en önemlisi haksız bir kazanca sebep olacaktır. Resmi kurumda öğretmenlik yaparken, evinde ücretli ders vermesi, zaten kanunen kesinlikle yasaktır.

Akşehir Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, bu tür yanlışlıklara tevessül eden öğretmenler var ise konunun üzerine gidilerek yanlışa dur denmelidir.