Telefonum çalıyor, arayan Elif halam. Evlerimiz yakın olmasına rağmen, Covid'den dolayı maalesef bayramda dahi elini öpmeye gidemedik, artık telefonla görüşüyoruz.

“Halacım buyur” dedim, “Nörüsünüz gardaşımın adı, ağzımızın dadı” diyerek, konuşmaya başladı.

“Davıya galasıca hastalık yüzünden bir araya gelemeyoruz pek bi özledim hepinizi de. Mered vürüs bitsede, eskisi gibi şepitin üstüne bulgur aşını döksek, güleş oynaş yisek” dedi.

“Aman guzum dikkat idin, valla ortayir pek kötü, bene bakmayın siz daha gençsiniz. Biz gördük görecemizi, Rabbimin izniyle İnşallah sizin göreceniz daha çok gözel günler var önünüzde.”

“Yitkililerin didiklerini dutun, adam sende dimeyin, ayşam dokuzdan önce evinize gelin, yosa cezayı yirsiniz. Gelirken kola cips filan almayın, faydali şiyler miyva filan alın. Çolunuzla çocunuzla hoş sohbet iderek yimenizi yiyin. Yimekten sona okullar gapalı olduğundan yavrular yiterli eğitim alamayorlar, onnarla ilgilenin. Barabar kitap okuyun, oyun oynayın, anasının danasının gönüllerini, hoş idivirin gari.”

“Pazartesileri Selçuklu Devleti’ni, Çarşambaları Kuruluş Osman, Cuma ayşamları da Cennet mekan Abdülhamit Han’ı annadan dizileri çoluk çocuk siyridin. Filimlerde yanışlıklar eksiklikler olsa da, yine de zengin gız fakir oğlan ya da gavur flimlerinden daha eyi, en azından ahlaksızlıklar yok.”

“Akşeer bir avuç yir, zabanan işe giderken arabaynan değil, spor ossun yörüyerek gidin. Aman ha maskenizi burnunuza gadar gapatmadan evden çıkmayın. Şu illet carayı da boşlayıvırın gari, canınızada cebinizede zarar.”

“Önlerinde öldüüm çocuklar okula da gitmeyince, o ganayaklı analarına pek eziyet idiyorlar,  avradının üstüne yıkıvırma her şiyi. O sabilerin yaptıklarını görmezden gelivirin, az bişiyde şımarsınlar gari onlar çocuk, sanki siz çok şikardınız, ömrümüzü yirdiniz.”

“Gurbanlar olduum çarşıda, pazarda, iş yirinde, insanlarla mesafene dikkat it. Elini daha sık yuyuvur ağzını çalkalayıvır, burnunada devamlı su çekip sümkür. Bol bol su iç, kokar mokar, soğan, sarımsak, piynir, yoğurt bolca tüketin. Meret vürüs havada asılı galmadan, yakın temastan bulaşan solunum damlası enfeksiyonmuş, galabalık yirlerde fazla galma.”

“Ak oğlum maske-mesafe-temizlik, bunlara dikkat iderseniz, İnşAllah bu salgın bulaşmaz. Herşiye rağmen bulaşırsa, sabırınan tokturların didiklerinide yapıvır. Tedbir sizden, taktir Allah’tan, hadi gal salıcala.”

Ben halamın uyarılarına ve yetkililerin talimatlarına uyuyorum, önce kendime sonra çevreme karşı olan sorumluluğumu yerine getiriyorum.

Filyasyon ekiplerinin kapınıza gelmesini istemiyorsanız, yoğun bakım servislerinde en yakınlarınızı göremeden ve sonunda beyaz elbiseli görevlilerin sizi defnetmesini istemiyorsanız, kendinize dikkat edin ve artık çemberin daraldığını görün.