Nasreddin Hoca’ya pek çok millet sahip çıksa da o Türk milleti ile özdeşleşmiştir.  Pek çok ülkede Nasreddin Hoca anılınca gülümseyen kişilerin aklına hemen Türkler gelmektedir.

Nasreddin Hoca yalnız Türkiye sınırları içerisinde değil, bütün Türk dünyasında, Özbekler, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Doğu Türkistan, Başkurdistan, Tataristan, Azerbaycan, Kırım ve Balkan Türkleri arasında, Uygurlar, Nogaylar, Karaçaylar, Malkarlar, Hakaslar, Altay Türkleri, Saha Türkleri arasında gayet yaygındır.

Nasreddin Hoca’nın fıkraları İran’da, Çin’de, Japonya’da, Tayland’da, Fransa, Almanya, İngiltere, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri’nde defalarca basılmıştır. Onun dünyaca ün yaptığını anlayabilmek için şu örneği göstermek sanırım yeterli olacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Colorado Eyaleti’nin Pueblo şehrinde, İlahiyat mezunu olmasına rağmen ateistlik nedeniyle papazlık yapmayan, bir üniversitede Piyano ve Klasik Müzik öğrenimi görmekte olan 36 yaşındaki Ralph G. Stevenson adında bir Amerikalı öğrenci, Türkiye YÖK tarafından gönderilen Türk öğrenciler arasında bulunduğu sürece onlardan son derece hayranı olduğu Nasreddin Hoca’nın fıkralarını öğrenme çabası göstermiştir. Dahası var. Nasreddin Hoca’dan bir veya birkaç fıkra  bilmeyenleri Türk saymayacak kadar ileri gitmiştir.

Ralph Stevenson daha sonra 48 adet Nasreddin Hoca fıkrasını İngilizceye çevirerek kaleme almıştır. Aralarında “Nasreddin Hoca, İsaac Newton ve Hayırsız Elma”, “Nasreddin Hoca ve Kapitalizm” gibi makaleler yazmıştır.

Nasreddin Hoca fıkralarının çeşitliliğine, derinliğine hayat felsefesine hayran olan kimseler bir yandan Hoca’nın fıkralarının yayılmasına, öte yandan da onlara benzerlerini, kendi kahramanlarına mal edindirme yoluyla Hoca’nın dünya kültürü üzerine etkisini taşımış olmaktadırlar.

Nasreddin Hoca fıkralarını kendi kahramanlarına mal etme Balkan ülkeleri olan Bulgaristan’da, S ı r b i s t a n ’ da, Makedonya’da v.s. ülkelerde daha çok göze çarpmaktadır.

 Nasreddin Hoca, Ralph Stevenson vasıtasiyle Amerikalılara kapitalizmin ne demek olduğunu öğretir, der ki:

 “-A be çocuklar, mutlu ve mutmain olmalısınız. Çünkü kapitalizm, parasını ödediğinize sahip olduğunuzdur.”

Kaynak: Dr. Sabri Alagöz. Nasreddin Hoca’nın Hayat Felsefesi Ve Bulgar Aydınları. Kırcaali Gazetesi