Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, geçen hafta ilköğretim okul binalarında yapılan depreme dayanıklılık testlerinin sonuçlarına göre, ivedilikle eğitim öğretimin tam ortasında, kendini ve öğrencilerimizi kurtarmaya yönelik, okulların taşınmasıyla ilgili bir dizi eylem planını uyguladı.

Akşehir merkez ve mahallelerinde bulunan ve bu testlerden geçemeyen 13 okulu boşaltarak öğrencilerin, fiziki imkanları yeterli olduğu düşünülen okullara aktarılmasını sağladı.

Bu taşınmayla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü, kamuoyu nezdinde olumlu ya da olumsuz birçok eleştiriye maruz kaldı. Özellikle veliler tarafından yüksek sesle yapılan eleştiriler, aslında hiç de haksız sayılmazdı. Çünkü depremle ilgili testlerin daha önceki yıllarda yapıldığı fakat gereğinin yapılmasının hep ötelendiği söyleniyordu.

Öğrencilerin aktarılma işlemleri, eğitim ve öğretim döneminin başında yapılmış olsaydı öğretmenlerin, ailelerin ve özellikle öğrencilerin mağduriyet yaşamaları en az seviyede olacaktı. Haliyle birçok ailenin evi, çocuklarının mevcut okullarının yakınlarındaydı ama taşınılan okulun mesafeli olmasından dolayı veliler, çok rahatsız olduklarını ifade ettiler. Bazı veliler ise çocuklarının psikolojik olarak yeni okula adapte olmalarının zaman alacağını ve sınavlarına olumsuz etki edeceğini iddia ediyorlar.

Sonuç olarak; öncelikle velilerin bir kısım haklı eleştirilerine rağmen, Elazığ ve Malatya illerimizde meydana gelen depremin korkusuyla ivedilikle yapılan bu taşınma işlemleri geç kalınmış olsa da kesinlikle doğru ve yerinde olmuştur. Bazı hoşlanılmayan mağduriyetler ve sıkıntılar olsa da muhtemel riskler ortadan kaldırılmıştır.

Yetkililerin cevap vermesi gereken asıl soruları ise şunlardır:

Boşaltılan okulların bazıları, yeni sayılabilecek kadar yakın bir tarihte yapılmış olmasına rağmen, neden depreme dayanıklı bina olarak yapılmamıştır?

Boşaltılan okul binalarının yapım ihalesini alan firmalar ve teslim alınmasına imza atan yetkililer hakkında, herhangi bir adli işlem başlatılacak mıdır?

Okul binalarının depreme dayanıklılık testleri hangi yılda yapılmış ve neden bugüne kadar gereği yerine getirilmemiştir?

Ortaöğretim okullarımızın akıbetini belirleyecek olan depreme dayanıklılık test sonuçları ne zaman açıklanacaktır?

Boşaltılmış olan okulların bundan sonraki akıbetleri ne olacak ve bu arsalar, Akşehir Milli Eğitiminin tasarrufunda kalmaya devam edecek midir?

Sağlam bina yapmayan ama parayı kazanan müteahhit, yine başka binalar yapmaya devam edecek midir?

Projeye uyulmadığından çürük olduğu kanıtlanmış yapıların, o dönemde teslim alınmasından sorumlu olan kontrol memurları, yine başka imzalar atarak, devlete maddi ve manevi zararlar vermeye devam edecekler midir?

Bugüne kadar yapılması gereken kontrolleri ya da taşınma işlemlerini yıllarca bekleten sorumlular, sorumsuzca görevlerine devam edecekler ya da emekliliğinin tadını çıkaracaklar mıdır?