Tevfik Ulema, Ilgın’ın (Kembos) Gökçeyurt Mahallesi’nde 1912 yılında doğmuştur. Kemboslu, Hafız Ali Efendi’nin oğludur. 20’li yaşlarında eşi Ayşe Hanım’la evlenmiş ve bu evlilikten iki oğlu olmuştur.

Tevfik Ulema ilk tahsilini ve İslami eğitimini Kembos’ta tamamlamıştır. Liyakatlı bir hoca olarak yetişen Tevfik Hoca, Ilgın ve Kadınhanı ilçelerine bağlı muhtelif köylerde İmam-Hatiplik görevi yapmıştır. Tevfik Ulema, 1956 yılında Diyanet’in açmış olduğu vaizlik sınavına da girerek kazanmıştır.

Tevfik Ulema, Akşehir Müftüsü İsa Bilgin’in müftülük görevinden ayrılmasından sonra 1957 yılında yeni Akşehir Müftüsü olarak göreve getirilmiştir.    

Akşehir’de 1957 yılından 1970 yılına kadar kesintisiz olarak uzun bir dönem Müftülük vazifesini başarıyla ifa etmiştir. Akşehir Müftüsü Tevfik Ulema, kaleme aldığı “Son Asırda Akşehir Müftüleri” başlıklı gazete yazılarında, Akşehirliler naklettiği bir anıyı şöyle anlatmaktadır:

“Akşehir’in büyüklüğünü anlamak için uzağa gitmeye lüzum bile yok. Evvela tarihan malumdur ki İstiklal Savaşı’nın planları burada yapılmış, taarruz burada hazırlanmış, Atatürk şehametli atına binerek Türk aslanlarıyla buradan umumi taarruza yürüyüş ve zafere at oynatmıştır.

O günleri gözüyle görüp aynen bize nakleden Akşehirlilerin ağızlarından dinlediklerimi yazıyorum; Mustafa Kemal Paşa Akşehir’den umumi taarruz için hareket etmeden evvel hususi hafızına Akşehir’in Ulu Camii şerifinde öğlen namazına müteakip bir mevlüdü şerif okutarak bizzat kendileri hazır bulunmuş ve yapılan duada hınca hınç dolu olan binlerce cemaati havi bulunan Ulu Camii milli coşkunluğunun verdiği kükreyişle inim inim inlemiştir. Bundan sonra da arkadaşlarıyla büyük evliya Nasreddin Hoca’yı ziyaret etmiş ve atına binerek yürümüş tam Akşehir Taş Medrese’ye varırken, vakur miteverri yürüyüşle namaza gelmekte olan Akşehir’in olgun alimlerinden Mustafa Efendi’ye rastlamış, hemen atından inerek bu büyük alime arzu ve hürmet göstermiş, yolun açık olsun zafer bizimdir duasını almıştır.”

Müftü Tevfik Ulema, Akşehir Müftülüğü sırasında Peygamber Efendimizi anlatan “Şemail-i Fahri Kainat” kitabını 1967 yılında Akşehir Kaplan Matbaası’nda bastırmıştır. Tevfik Ulema, Arapçaya vakıf bir alim olduğu için pek çok fermanı ve vakıf kayıtlarını günümüz alfabesine çevirmiştir.

Tevfik Ulema 1970 yılında yine Akşehir’de vefat etmiştir. Kabri Nasreddin Mezarlığı’ndadır.