Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 74. Genel Kurulunda dikkat çeken sert bir konuşma yaptı.

Dünya liderlerine, Türk milletinin her türlü Zalimliğin karşısında, Mazlumların yanında olduğunu tekrar ettiği konuşmasının öne çıkan başlıkları şöyleydi:

“Dünya 5'ten büyüktür. Zihniyetimizi de, kurallarımızı da değiştirme zamanı çoktan gelmiştir.”

“Adaletsizlik, güç mücadelelerini ve israfı beraberinde getiriyor. Halbuki Birleşmiş Milletler adaletsizliği ortadan kaldırmak için kuruldu.”

“Dünyanın bir tarafı lüks içinde hayatını sürdürürken, diğer tarafta açlığın kol gezmesi kabul edilemez.”

“Dünyanın şanslı azınlığı robotları tartışırken, 1 milyardan fazla insanın açlık sınırının altında yaşaması çok acıdır.”

“Nükleer silahların her krizde koz olarak ortaya konması bizi rahatsız ediyor. Nükleer güç ya herkese yasak ya da herkese serbest olmalıdır.”

“Suriye, küresel adaletsizliğin sembolü haline gelen bir coğrafya oldu.

Suriye'de DEAŞ'a karşı en büyük darbeyi Türkiye vurdu. Fırat Kalkanı Harekatı ile 3 bin 500 DEAŞ'lı teröristi etkisiz hale getirdik.

Türkiye 5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Bunun 3 milyon 650 binini Suriye'den gelenler oluşturuyor. Son 8 yılda sığınmacılar için 40 milyar dolar harcadık. AB'den bize gelen destek sadece 3 milyar eurodur.”

“Suriye'nin dörtte birini işgal eden PKK/YPG terör yapılanması ortadan kaldırılmalıdır.”

“ABD ile güvenli bölge çalışmalarımız sürüyor. Güvenli bölgenin derinliğini Deyr-ez zor, Rakka hattına kadar indirebilirsek, 3 milyon Suriyeli ait olduğu topraklara dönecektir.”
“Suriye'de sağlayacağımız istikrar ortamı, komşusu Irak'ı da rahatlatacaktır.”

“Kıbrıs meselesi çözüme kavuşamamıştır. Rum tarafı Doğu Akdeniz'de adaletsiz bir siyaset izliyor. Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarını, kazan kazan anlayışına önemli bir iş birliği alanı olarak görüyoruz.”

“Geçen yıl hunharca katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının takipçisi olacağız.”

“İran'a yönelik tehditler bir an önce rasyonel zeminde çözüme kavuşturulmalı.”

İsrail işgalini haritada gösteren Erdoğan; “Bugün dünyamızda en çok adaletsizliğin yaşandığı yer Filistin topraklarıdır. Birkaç gün önce masum bir Filistinli kadının İsrailli askerler tarafından öldürülmesi vicdanları harekete geçiremiyorsa, artık sözün bittiği yerdir” dedi.

“BM kürsüsünden soruyorum; İsrail devletinin sınırları neresidir? 1948 mi, 1967 sınırları mı geçerlidir? Yoksa başka bir sınır var mıdır?”

“BM kararlarına rağmen Keşmir hâlâ abluka altında. 8 milyon insan Keşmir'den dışarı çıkamıyor.”

“Afganistan'daki çatışmalar, küresel seviyede sıkıntılara yol açmaktadır.”

“Yeni Zelanda'da Müslümanları hedef alan saldırı ne kadar yanlışsa, ABD'de Hıristiyanları hedef alan terör saldırıları da o kadar yanlıştır.”

“Küresel barışa en büyük engel; ırkçı, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı söylemlerdir.”

“Herkes için özgürlük, herkes için refah” diyen Erdoğan; uzun yıllar unutulmayacak, tarihi bir konuşmaya daha imza attı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Toplantısı için New York'ta bulunan Sayın Cumhurbaşkanımız, toplantıya katılan liderler için verilen ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin de bulunduğu yemeği protesto ederek katılmadı.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın, içerde ve dışarda yaptığı, dikkat çeken ve etkileyici hitabetleri, vatandaşın içinde bulunduğu maddi sıkıntılarını, geçici bir süre de olsa unutturmaya yetiyor.