AK Parti iktidarları döneminde, Akşehir Belediyesi’nin bugüne kadar yerelde aldığı en büyük hizmetin, içme suyu borularının yenilenmesi ve su depolarının inşası projesi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Avrupa Birliği’nden sübvanse edilen 4,5 milyon Euro hibe bütçeyle ihalesi KOSKİ tarafından yapılan 500 m3’lük içme suyu deposu, 44 adet su kontrol noktası ve 125 kilometrelik su isale hattındaki tüm boruların değişimine başlandı.

Çok uzun bir süredir doğal gaz, elektrik, telefon, internet ve kanalizasyon hatlarının altyapı çalışmalarının devam etmesinden kaynaklı bozulan yolların, dolaylı olarak araçlara verdiği zararları dile getirmeyenimiz kalmamıştı. Her fırsatta altyapı çalışmaları tamamlanmadan asfaltlama çalışmalarına başlanmayacağını, “1 m2 sıcak asfalt maliyetinin 1 m2 halıdan daha pahalı” olduğu gerçeğini söyleyen ve Akşehir adına her konuda israftan kaçınacaklarını ifade eden belediye başkanı, günü birlik yamalarla veya fazla bozulan bazı caddeleri tümüyle asfaltlayarak işi geçiştirmeye çalıştı.

Salih Akkaya ilk kazmanın Kuruçay Mahallesi’nde vurulmasından ötürü düzenlenen törende, içme suyu çalışmalarında önceliğin şehir merkezine verilerek eski dönem Belediye Başkanı Nuri Köksal tarafından yaptırılan Arnavut taşlarının söküleceğini, halkın bu konudaki haklı şikayetlerinin sıcak asfaltlamayla son bulacağını, yollarda oluşan su birikintilerine ve çukurların önüne geçileceğini, bu yılın sonuna kadar en azından şehir merkezindeki ana caddelerde 200 bin metrekare sıcak asfaltlama yapılarak, yollarımızın konforlu hale getirileceğinin sözünü verdi. Bu arada, Arnavut taşlarının görsellik ve tarihi dokuyu desteklemesi açısından, trafiğe kapalı alanlarda ve tarihi mekanların bulunduğu sokaklarda kullanılmasını ve kesinlikle zayi edilmemesi gerektiğini savunuyorum.

İnsanların en temel ihtiyacı olan içme suyu projesi için çok geç kalınmış olsa da neredeyse bir asırlık eski pik döküm ve beton boruların değişecek olmasını çok önemsiyorum. İçme suyu projesinin tamamlanmasıyla yüzde ellinin üzerinde kayıp ve kaçak oranı en aza inecek ve arıza durumunda su kesintileri bölgesel olmaktan çıkartılarak lokal olması için her yere vanalar konacak, dolayısıyla kesintilerden en az iş yeri ve hane etkilenmiş olacak. Bu köklü değişimle birlikte kayıp ve kaçakların son bulacağına inanıyorum. Ve projenin tamamlanmasının ardından ümit ediyorum ki bundan böle kesinlikle daha sağlıklı ve makul fiyatlarla su içeceğiz.

1994-1999 arası Refah Partisi Meclis Üyesi olarak birlikte çalıştığımız Belediye Başkanı Ferhan Ballı’nın içme suyu konusunda Sultandağlarında yaptığı çalışmalara şahit olan biri olarak hayrla anıyor ve sağlık diliyorum.

Bölgenin en büyük hayvan pazarı, başıboş hayvanlar için barınak, asfalt şantiyesi, kapalı pazarlar, anıt alanının düzenlenmesi, arasta dükkanlarının restorasyonu gibi önemli ve yüksek maliyetli işler, Akşehir belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yapıldı. Soluduğumuz havanın temiz kalmasına sebep olan ve ayrıca ekonomik olarak da çok hesaplı olan doğal gaz, nerdeyse Akşehir merkez mahallelerinin tüm sokaklarına kadar getirildi. En kısa zamanda dış mahallelerimizin de doğal gazla buluşması sağlanmalı ve bu hizmetten hiçbir hane ve iş yeri mahrum bırakılmamalı.

Akşehir genelindeki tüm okullar deprem yönetmeliğine uygun hale getirildi. Neredeyse tüm resmi kurum binalarımız yenilendi ve yenilenmeye devam ediyor. Bölge hastanesi (her ne kadar yanlış yere yapıldığını eleştirmiş olsam da) 250 yatak kapasiteli olarak yapılmıştı ve şimdi 150 ek yatak daha ilave edilmesi için inşaat başladı. Adliye binasının ihale süreci kısa sürede tamamlanarak, eski cezaevinin olduğu yerde inşaatına hemen başlanacak.

Akşehir’imize geçmişten bugüne hizmet eden ve şu anda da hizmete devam edenlere, etmek için meydana çıkanlara selam olsun…