Kıymetli Okuyucularımız! Aziz ve temiz Türkçemiz, son zamanlarda bilinçsiz kullanım yüzünden asalak kelimelerle hatta ne olduğu belli olmayan seslerle yozlaşmakta maalesef.

Asalak kelimeler konuştuğumuz konu hakkındaki bilgi seviyemizi karşı tarafa doğru aktaramamamıza neden olabilir. Ayrıca; karşı tarafı da aptal yerine koymuşuz gibi hissedilebilir. Mesela; her cümleden sonra “Tamam mı?” “Anladın mı?” gibi soru anlamı veren kelimeleri kullanmak karşı tarafta iticiliğe neden olur ve etkili bir iletişim gerçekleşmez. Bu şekilde konuşan kişilere “Tamam” deyiversek acaba konuşmaya devam edebilirler mi? Veya “Ben geri zekalı mıyım anlamayacak” desek, ne hissederler?

Eğer böyle bir alışkanlığınız varsa en kısa zamanda bırakın, tamam mı? Bu şekilde konuşmak ve muhabbet etmek hiç çekilmiyor tamam mı? İşin şakası bir tarafa bu yazıyı okuduktan sonra “Tamam mı?” “Anladın mı?” sorularını kullanmayacağınızı düşünüyorum artık.

Bazı konuşmalarda ise “Yani” kelimesine rastlamaktayız. Günümüz gençlerinde ve çocuklarında daha yaygın kullanılan “yani” kelimesi, kelime hazinesini körelten başka bir asalak kelimedir. “Ödevin bitti mi yavrum?” sorusuna “yani” cevabını aldığımızda epey bocalıyoruz. Hatta “yeeeaanii” diye ağzını yayarak söylemeye çalışmak ise apayrı bir iticiliktir. Aslında tam öyle değil ama öyle olsun deme yerine “yeeeaanii” diyen kim olursa olsun uyarmalıyız.

Bizim medeniyetimizde “yani” demek çok ayıptı. Çünkü karşıdaki insanı dangalak yerine koymak demekti. Yeri gelmişken “Yani” kelimesi ile ilgili meşhur hikayeyi paylaşalım isterseniz:

Güney kıyılarında görev yapan bir yöneticinin, batan bir gemi hakkında İstanbul’a çektiği “yani”li telgraf şöyleydi:

“Bahr-ı sefid’de yani Akdeniz’de; bir sefine yani bir gemi, gark oldu, yani battı.”

Dahiliye Nazırı da kendisine telgrafla hemen şu yanıtı gönderdi:

“Azledildiniz, yani kovuldunuz.”

Bu hikayedeki gibi her kelimeden sonra “yani” kelimesini kullanırsak yine etkili bir iletişim gerçekleşmez.

Yani dememiz o ki; az kullanalım o kelimeyi yani… Ama yani biliyoruz aslında yani bu elinde olmayan bir şey bazıları için yani ….

Dilimize sahip çıkalım yani, tamam mı?