Ramazan ayı, Müslümanların kullandığı Ay takvimi denilen Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan ayına 11 ayın sultanı denir. Sebebi Ramazan’ın beraberinde sofralara bolluk, bereket getirmesidir. 12 ayın en mübareği, en kıymetlisidir. Aynı zamanda da biz Müslümanların oruç tutup Allah’a sığındığımız aydır Ramazan ayı. Biz Müslümanlar Ramazan ayına çok değer veririz ve 11 ay boyunca bekleriz. Ayrıca kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim de bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Ramazan ayının önemini şimdi anlamış olduk sanırım.

Ramazanın, beni en çok etkileyen yani sevdiğim yanı, beraberinde evlere şenlik, huzur, bereket getirmesi, aynı zamanda da Müslümanları sofrada bir araya getirmesidir. Ramazan ayı insanlara; bu ayda yalnızca Allah’a ibadet ederek, haramdan uzak durmayı öğütler. Bu nedenle Ramazanın çok ayrı bir yeri vardır bende diğer aylara göre. Bu ayda tutulan oruç sayesinde de, insanın daha sağlıklı, taze bir görünüme kavuştuğu söyleniyor. Ben de buna katılıyorum. Oruç, insanın yüzüne nur indirir derler, sanırım o misal. Bunun yanında şunu da söylemeliyim ki aklı başında ve belirli yaşı geçmiş kişiler, herhangi bir rahatsızlığı yok ise, oruç tutması farz yani zorunludur. Ya da tutup bozulursa oruç 61 çeker derler. Yani onun kefaleti olarak 61 gün oruç tutmak gerekir.

Sahur yapmayı ben çok seviyorum. Sahur da bereketli bir sofradır. Eskiden en çok hurma yenirdi. Benim için Ramazanın olmazsa olmazları hurma ve pide. Ramazanın en sevdiğim yanlarından birisi o. Bunun yanında yeni duyduğum bir şeyi paylaşayım, oruç tutarken eğer çok uyursak ya da uykuya tutturursak kabul olmazmış orucumuz. Ben ilk defa duydum. Ve bu görüşü şu cümleyle kanıtlayacağım: “Orucu uykuya tutturan sevabı da ancak rüyasında görür” demiş atalarımız. Yani bu, anlattığımın kısa özeti. Nasıl olsa uyursak oruç tutmamış sayılıyoruz, ayrıca hissetmiyoruz da. Ama açıkçası orucu geçirmenin bana göre en kolay yolu uyumak.

Ramazan Bayramı da Ramazan orucunun bitiminde kutlanan dini bir bayramımızdır. Şeker toplamaya çıkar çocuklar bu bayramda. Ramazan bolluk bereket demek olduğu için, bence çocuklar da bunun göstergesi olarak Ramazan Bayramı’nda şeker topluyorlar. Ya da bana öyle geliyor, bunlar kendi görüşlerim tabi.

Ramazanın benim en sevdiğim kısmı, Ramazan davetleri. Çünkü birbirimizle olan akrabalık bağlarımızı güçlendirir. Sofralarımız şenlenir. Herkesin evi mutlulukla, bereketle dolar. Maddi durumu iyi olmayanlara Ramazan paketleri sayesinde yardım edilir. Dışarıdaki iftar sofraları da yardımsever insanlar ve davetliler arasındaki birlik beraberliği sağlar.

Kısacası diyelim ki ; “Ramazan geldi, hoş geldi; evlere şenlik geldi.” Ramazan en kıymetli ayımızdır, 11 ayın sultanıdır, kıymetini bilelim… Herkese hayırlı Ramazanlar.