100 yıl önce Hacı Bekir Efendi’nin, Akşehir’in il olması için TBMM’ye sunduğu teklif ile başlayan mücadele, yıl 2022 olmasına rağmen halen devam etmekte.

1923 yılında 71 il ile kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti devleti, il sayılarının zaman içinde azaltılması veya artırılmasıyla, bugün itibariyle 81 il ile yola devam ediyor. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılına girilirken, il sayısının 100’e çıkartılmasının planlandığının duyumunu alan yerel siyasetçiler, tekrar bir kampanya başlattılar.

Akşehir, bulunduğu coğrafya itibariyle birçok imkanlara sahip olmasına rağmen, maalesef yıllardır yatırım ve üretim konusunda istenilen seviyeye getirilemediğinden, şehrin nüfusu bir türlü 94 binin üzerine çıkarılamadı. Allah sizleri affetsin!

Bu vebali boynunda taşıyanlar, üzerlerindeki sorumluluğu atma yöntemi olarak bulabildikleri çözüm doğrultusunda, çevreye dağılan genç nüfusunu geçici süreyle dahi olsa toplamak için böyle bir çalışma başlattılar. Dolayısıyla sivil toplum örgütlerini “Akşehir Birlik Platformu” adıyla bir araya getirerek, kısa zamanda büyük sonuçlar almak için, yerel basın ve sosyal medyada aktif bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmanın etik olup olmadığını sorgulamadan, Akşehir adına biz de destek vermek için, bu yazıyı kaleme almış olduk.

Civar ilçelere bağlı köylere sadece muhtar seçimleri için taşınmış olanların, Akşehir’de ticaret yaptıkları halde başka ilçelerde ikameti bulunanların, yüksek öğrenim için başka şehirlerde bulunan öğrencilerimizin ve şehrimize atama yoluyla gelmiş, tüm resmi kurum çalışanlarının ikametlerini Akşehir’e taşımaları isteniyor.

Akşehirli olup da başka şehirlerde ikamet edenlerin, en azından yılbaşı öncesinde geçici bile olsa, birinci adres olarak e-Devletten veya nüfus idarelerinden ikametlerini Akşehir’e almaları isteniyor.

Her gün sabah mesai için komşu şehirlere gidip, akşam dönenlerin de yasal olarak ikametlerini Akşehir’e almaları isteniyor.

Şehrimizdeki 10 bin 600 taşınmazın sahiplerinin de ikametlerini Akşehir’e almaları isteniyor.

Yine şehrimizde yüksek öğrenim maksadıyla bulunan 2 bin civarındaki öğrenci kardeşimizin de ikametlerini Akşehir’e almaları ve aldıkları taktirde ulaşımda, yemekte ve iletişimde bazı kolaylıkların sağlanacağı, bizzat yetkililer tarafından ifade edildi.

Dolayısıyla bazılarından yasal, bazılarından vefa borcu olarak ama zinhar Akşehir’le bağı olanların ikametlerini, geçici bile olsa taşımaları talep ediliyor.

Velhasıl bu çabaların sonunda il olunmasa dahi, 100 bin nüfusun üzerine çıkıldığında;

Akşehir’in İller Bankası’ndan gelen payı artacak,

Ayda bir ya da iki defa ihaleyle satılan işyerleri, arsa ve tarlaların satılmasına, belki de son verilecek,

Belediye Meclisi’ne seçilecek üye sayısı artacak,

Bazı kurumlardaki norm kadro sayısının artmasıyla çalışanların sayıları artacak,

Emniyet Müdürlüğü ve Jandarmadaki personel sayıları artacak,

Devlet Hastanesi’ndeki doktor, hemşire ve hizmetli sayıları artacak.

Dolayısıyla küçük bir dokunuşunuzla değişecek olan ikametgah adresiniz vesilesiyle bu ve benzeri hizmetlerin alınmasına katkı vermiş olacaksınız.

Hadi bakalım, Nasreddin Hoca’nın torunları; bugün dedenizin size ihtiyacı var.

Tek yapmanız gereken; bir tas ayran içim süresinde, e-Devlet sayfanızdan ikametinizi atanızın yurdu veya doğduğunuz yer olan Akşehir’e almak.

Dikkat edin, gelenleri bir bir sayıyoruz, araya kaynarız sanmayın.

Geçmişte Hocanızı Timur’un yanına aracı olarak gönderen ve yarı yolda bırakan büyükleriniz gibi, sakın sizler de tek başına bırakmayın!

Cenazelerinizi defnettiğiniz ve bu vesileyle ara sıra ziyaret ettiğiniz Nasreddin Hoca Mezarlığı’nın kapısında sizleri bekliyoruz!