İyilik ve güzellik basittir. Bunları yaratmak için sandığımız kadar malzemeye ve zamana ihtiyacımız yok. Kötülük zaman alan bir şeydir, epeyce enerji gerektirir. Bir gün gelecek hem kendimizi, hem birbirimizi affetmek zorunda kalacağız. Korkuyla hiç bir insan doğru şeyler yapamaz.

BİR VEFA HİKAYESİ

Yaşlı bir adama sokakta yürürken bir bisikletli çarpmış, hafif yaralanmış. Etrafındakiler hemen hastaneye götürmüşler. Doktor, röntgen çekilmesini istemiş, yaşlı adam huzursuzlanmış;  acelesi olduğunu, röntgen istemediğini hemen gitmesi gerektiğini söylemiş. Doktor, acelesinin nedenini sorunca; ''Eşim huzur evinde kalıyor. Her sabah birlikte kahvaltı ederiz, gecikmek istemiyorum.'' demiş. Doktor; '' Biraz gecikeceğinizi eşinize haber verelim, ''diyince yaşlı adam üzgün bir ifadeyle; ''Ne yazık ki karım 'Alzheimer’ hastası. Hiç bir şey anlamıyor. Hatta benim kim olduğumu dahi bilmiyor.''demiş. Doktor hayretle, ''Madem sizi tanımıyor, peki neden her gün onunla kahvaltı yapmak için koşturuyorsunuz?'' diye sorunca, yaşlı adam cevaplamış; ‘’Ama ben onun kim olduğunu biliyorum.''

Tolstoy'dan: HAYATA DAİR

1- Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için GÜNEŞİN doğduğunu sanırlar.

2- Hayat ne gideni geri getirir, ne de kaybettiğin zamanı geri çevirir. Ya yaşaman gerekenleri zamanında yaşayacaksın, ya da yaşamadım diye ağlamayacaksın.

3- Bozuk para insanın CEBİNİ deler, bozuk insan da KALBİNİ. Bu yüzden harcayın ikisini de GİTSİN.

4- İnsanı bedenen ameliyat etmek için; UYUTMAK, Ruhen ameliyat etmek için ise; UYANDIRMAK gerekir.

5- Ne diye şeytana kızarsın? Bir iyilik yap da...O sana kızsın.

6- Bil ki, yaşadıklarınla değil, yaşattıklarınla anılırsın. Ve'' UNUTMA''; ne yaşattıysan elbet bir gün onu yaşarsın.

7- Bir insan acı duyuyorsa CANLIDIR. Başkasının acısını duyuyorsa İNSANDIR.

8- Kimse ; kimseyi küçümseyecek kadar BÜYÜK DEĞİLDİR bilmelisin. Küçümsediğin her şey için gün gelir, önemsediğin bir BİR BEDEL ödersin.

9- Başkalarının hayatından ders alın. İnsan, bütün hataları kendisi yapacak kadar UZUN YAŞAMIYOR.

İSKANDİNAV RÜYASI KOPENHAG (COPENHAGEN)

Andersen Masalları'nın şehrinden söz edeceğim. Sanat ve tarih bir arada. Viking efsanelerinde ki gibi bir şehir...Rengarenk evler ve ahşap gemilerle çevrili bir liman kenti burası; Danimarka'nın başkenti, KOPENHAG.

Kuzey Avrupa ülkelerinin eğlence merkezi olan bu şehir, dört tarafı denizlerle çevrili adalar üzerine kurulmuş. Buranın en büyük özelliklerinden birisi, halkın çoğu, bisikletle geziyor.

Kültür, eğitim seviyesi ve hayat satandardı çok yüksek. İnsanlar nazik ve güler yüzlü. Kentte Norveççe ve İsveççe' ye benzeyen DANCA konuşuluyor. Ancak İngilizce de çok konuşuluyor.

Para birimi Danimarka kronu. Kentte trafik çok düzenli. En büyük alışveriş caddesi Stroget. Bu cadde, aynı zamanda şehrin doğu ve batısını da birbirine bağlıyor. Fisketorvet AVM, Waterfront AVM, Field's AVM en önemli alışveriş merkezleri arasında.

Buralarda dolaştık, her şey çok güzel. Paludan Bog kafeye oturduk, servis ve yiyecekler muhteşemdi. Üstü açık sandviçler, Kringle çörekleri yiyerek kahve içtik. Kahve içerken herkes kitap okuyordu.

Lego'nun anavatanı bu şehir. Devasa bir LEGOLAND'e de ev sahipliği yapıyor. 1968 yılında açılmış olan Legoland, her yaş seviyesinden çocuğa ve büyüklere hitap eden bir açıkhava eğlence parkı.Parkın içinde maketten yapılmış dev bir oyuncak şehir de var.

Kopenhag'ın her yanı müzelerle çevrili. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi görülmesi gereken yerler arasında. Müze, Kuzey Avrupa'nın en büyük antik Akdeniz sanat koleksiyonunu barındırıyor. Church of Our Saviour ise, bir başka görülmesi gereken yer. Merdivenleri tırmanıp, şehre baktığınızda nefes kesici bir manzara çıkıyor karşınıza. Hans Christian. Andersen masalından ilham alarak inşa edilen Küçük Deniz Kızı heykeli (The Little Mermaid) en az hikayesi kadar boynu bükük ve hüzün verici.

Şehrin tarihi simgeleri arasında ise, Christiansborg Sarayı, Rosenburg Kilisesi, Town Hall ve Amalienborg Sarayı öne çıkıyor.

İyi bir tırmanıcıyım diyenlere tarihi dokuyu keşfetmek için Round Tower'a çıkıp şehri tepeden izlemelerini şiddetle tavsiye ederim.

Tivoli bahçelerini gezdim. Burası çok popüler. 26 eğlence parkuru, 32 restoran, suni göller, akvaryumlar, pek çok eğlence ve konser alanları var. Gündüzü ayrı, gecesi ayrı güzel bir yer burası.

Haftanın Sözü: Seni sırtından vurana hiç kızma. Ona güvenip arkanı dönen sensin. (Anonim)