Bu mescidi Şerif hakkında; Medar-ı İftiharımız, Tarihçi İbrahim Hakkı KONYALI tarafından yazılan 1945 yılında Belediye Reisimiz Merhum Mustafa ŞARLAK tarafından basımı ve dağıtımı gerçekleştirilen Nasrettin Hocanın Şehri Akşehir Tarihi, Kitabında yer verilmiştir. Anlatılmıştır.

Anadolu Selçukileri Yeni Devletini kurmadan çok önce Bahadırlı Beylerinden; Atamız, Dedemiz, Kala İçi Komutanı, Mehmet Ali Bey tarafından Miladi 1001 senesinde Akşehir’e geldiklerinde yaptırılan ilk Mabed Akşehir Hacı Kuşçu Mahallesinde yapılmıştır. Akşehirimizde yön cihetleri Akşehir Kalasına göre yapıldığı devirlerde, tarih kitaplarında incelendiğinde görülmektedir k, Kalanın Cenubu, Kalanı İçi, İç Kala, Dış Kala Gibi anlatıldığı ve kalıntıları hala ayakta olan varlığı bilinen Akşehir Kalasının İçinde olan bu Yüce Mabet KALA İÇİ MESCİDİ iken, galat söylenerek Kalaycı Mescidine dönüşmüştür. Aynı Bahadırlı Beyleri Antalya Kala İçi Mescidini de inşa eden soydur.

Yıllar evvel Hayra Hizmet Vakfı Akşehir Şubesi öncülüğünde, Akşehir Belediyesi, Kuşçu Mahallesi Muhtarlığı ortak çabaları ile basit onarımını yaptığımız, şimdi ise çok acil olarak restorasyona ihtiyacı olan bu Yüce Mabet, Allaha CC. hamd olsun Ki artık restorasyon aşamasına gelmiştir.

Daha evvel proje için ihalesi ve röper noktalarının tespit, iç ve dış fotoğrafları çekilerek, tatbiki aplikasyon projeleri de yapılan bu Yüce Mabet bu günlerde İlimizde yapılacak bir büyük projeye dahil edilecektir.

Böylece: Akşehir'de şimdiye kadar yapılan diğer büyük ve başarılı restorasyonlara bir yenisi eklenecek ve bu Ulu Mabedin yıkılması önlenmiş olacaktır. Daha sonra yine aynı Bahadırlı öncü Beylerinin yaptırdığı Tahd-El Kala Mescidi: Galat söylenişi ile TAHTA KALE Mescidi Şerifi de restorasyonu olacağı tahmin edilmektedir.

        Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyin ilk Başbakanlığı dönemlerinde Başbakanlığa bağlı TC. Vakıflar Genel Müdürlüğünü 1000 eser projesi ile harekete geçirerek Türkiye çapında Adana Vilayetimizde gerçekleştirilen, bizi de davet ederek, bu nazik ve değerli davete evladı vakıf olarak ve Akşehir Hayra Hizmet Vakfı Kurucu ve eski Şube başkanı sıfatımızla icabet ettik. Kendilerince bizzat onurlandırılan, bu açılışlar çerçevesinde ülkemizde büyük işler gerçekleşmiştir.

Akşehir' imizde bu işleri hem Belediye Başkanı hem de Milletvekili seçildiği günden beri takip eden başta Milletvekilimiz Sayın Mustafa Baloğlu'na ve Vakıflar Genel Müdürümüze ve Konya Vakıflar Bölge Müdürüne çok teşekkür ederiz.

   Allah CC. Vakıf Eserlerimizi ve Ecdad Yadigârlarını koruyanların bu yaptıkları hizmetleri katında kabul etsin.