Akşehir Belediyesince geçtiğimiz yıl yapılan satış ihalesine katılarak A, C, D ve F, J Bloklardaki dükkanları satın alanlar, derin bir endişe ile bekliyor ve durumu yakından takip ediyorlar…

Haber/Yorum: Ümit Aykut Şener

Akşehir Belediyesi’nin Ekim 2016’da Şehir Lokantası’nın tahliye edilmesiyle yıkım çalışmalarını başlatarak, 10 Kasım 2016 tarihinde yapım işi ihalesine çıktığı ‘Dudu Kadın Çarşısı’ nın Ocak 2019’da teslim edilmesi beklenirken, yüklenici firmanın işi bırakması; Akşehir gündeminde ŞOK etkisi yarattı.

4.590 m2 taban alanı üzerine oturan 5 blokta toplam 16.131 m2 inşaat alanı ve çevre düzenlemesini de içeren ve bu yerin tesliminden itibaren 740 takvim günü içerisinde tamamlanması beklenen Dudu Kadın Çarşısı, ülkemizin yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle uzatılmış olsa da 2018 yılının Türkiye’nin tarihi en büyük krizlerinden birini yaşaması ve inşaat sektöründeki maliyetlerin aşırı yükselmesi nedeniyle hala tamamlanabilmiş değil, ne zaman teslim edileceği de bir bilinmezliğe doğru yol almış görünüyor!..

Başkan Akkaya, 12 Haziran 2018’de yerel basına yaptığı açıklamasında; “Projenin maliyeti 22 milyon TL’dir. 71 adet iş yeri, 40 adet büro, çalışma alanları ve kapalı otoparktan oluşan proje inşaatının tamamlanma seviyesi ise yüzde 40 civarındadır. Çünkü konum itibariyle dere yatağında yer aldığı için, fore kazık çalışması yapılması zorunluluğu vardı” demişti.

Akşehir Belediyesi henüz ilgili resmi makamların onayı olmadan kendisine teslim edilmeyen Dudu Kadın Çarşısındaki A, C, D ve F, J Bloklardaki dükkanları ihaleyle satışa çıkarmış ve satmıştı.
Dudu Kadın Çarşısı yapım işini alan müteahhit firmanın bu şartlar altında inşaata devam edemeyeceğini Akşehir Belediyesine bildirdiği ve artan maliyetler karşısında inşaata devam edemeyeceğini belirttiği iddia ediliyor.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın ise, müteahhitin bu talebini geri çevirdiği gibi geçmişe yönelik bazı hak edişlerini ödemediği de yine iddialar arasında yer alıyor. Ayrıca, ihaleye katılarak dükkan satın alanların da tüm bu gelişmelerden tedirgin oldukları ve derin bir endişe ile durumu yakından takip ettikleri yüksek sesle dillendiriliyor.

Mart 2019 Yerel Seçimleri öncesinde, 18.12.2018 tarihinde Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya Pervasız’a şu açıklamayı yapmıştı:

“Eski hal binası alanında yapılan Dudu Kadın Çarşısı ile Akşehir prestijli ve güzel bir iş merkezine kavuşacak. Belediyemizin önemli yatırımlarından biri olan Dudu Kadın Çarşı’mız 16 bin metrekarelik kapalı alana sahiptir. Projenin maliyeti KDV dahil toplam 22 milyon TL’dir. Akşehir’imizin en önemli projelerimizden birisi olan Dudu Kadın Çarşısı; özellikle de Akşehir Belediyemizin en yüksek maliyetli projesidir. Proje bünyesinde 71 adet işyeri, 40 adet büro ve çalışma alanları bulunuyor. Ayrıca kapalı otoparkımız var. İnşaatımızın tamamlanma seviyesi şu anda yüzde 60 civarındadır. Burada daha önce 1950’li yıllarda inşa edilmiş bir hal binası vardı. Kentsel dönüşüm projelerimiz kapsamında Akşehir’imize güzel ve fonksiyonel bir çarşı kazandırmak için yola çıktık. İnşallah 2019 yılı içerisinde bu projemiz tamamlanmış olup, Akşehir halkımızın hizmetine sunulmuş olacaktır. Ben şimdiden çarşımızın hemşehrilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. 2019 yılı içerisinde tamamlanması planlanan ve 5 bloktan oluşan Dudu Kadın Çarşısı’nda; alışveriş merkezi, iş merkezi, kafeterya, butik otel ve kapalı otopark yer alacak”

Akşehir Belediyesi şeffaf belediyecilik yolunda hızla ilerlemek istiyorsa, Dudu Kadın Çarşısı yapım işini yüklenen müteahhit firmanın taleplerini neden ve hangi gerekçelerle kabul etmediğini acilen kamuoyuna açıklamalıdır. Çünkü teslim edilmeyen dükkanları satışa çıkarmakla hata yapmıştır ve taraflara ve kamuoyuna bu durumu açıklamakla mükelleftir.

Dudu Kadın Çarşısı inşaatının tamamlanabilmesi için ya yapım işini yapan müteahhit firmayla anlaşmaya varılması ya da yeniden ihaleye çıkarılması gerekiyor. İddiaya göre, İhale işlemlerinin ise yaklaşık en az 1 yıl sürebileceği yüksek sesle konuşuluyor.

Akşehir Belediye Meclisinin Haziran 2019 toplantısında ivedilikle bu durumu ele almasını ve zaten dükkan nedeniyle mağdur edilen esnaf için endişelenmelerine gerek olmadığına dair bir karar alınmasını öneriyoruz.

Sayın Akkaya; Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, başkasının parası ile iş bitirmek, işini görmek, hayır yapmak ne derece doğrudur. Kendi görevinizi, yükümlülüklerinizi başkalarının sırtına yüklemek; başkalarının gayretleriyle geçinmeye yönelmenin sonuçları da böyle olsa gerek!

Dudu Kadın Çarşısı’nda ihaleye katılarak dükkan satın alanlara eğer tatmin edici bir acıklamada bulunamazsanız, şu Mübarek Ramazan Ayı’nda ne kadar hayır duası alıp-almayacağınızı bir kez daha düşünün derim.

Konuyla ilgili olarak elinizdeki bilgileri basın yoluyla paylaşmanız halinde halkın haber alma hakkını da teslim etmiş olursunuz.

Saygılarımla…