Akşehir Belediyesi resmi internet sayfasından yayınlanan değişikliklerle ilgili muhataplarının gerekçeli itiraz hakkı bulunuyor…

Haber/Yorum: Ümit Aykut Şener

Akşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü; arazi, arsa, plan değişikliği, revizyon, 18 uygulamaları, kıyı kenar çizgileri, düzenleme sahaları vb. tüm ilanları yayınlamaya devam ediyor.

Akşehir Belediyesi’ne ait resmi internet sayfasından yayımlanan imar planı değişikliklerine muhatap olanların, yasal gerekçelerini belirterek Belediye Meclisi’nde yeniden görüşülmesi için itiraz dilekçesi verme hakkına sahip olduklarını hatırlatmak isteriz.

Ancak Akşehir Belediyesi’nin 2014 yerel seçimleri öncesinde beyan ettiği Endüstri Meslek Lisesi yerine Yeni İş Merkezlerinin yapılması projesinde; eski mezbahadan başlamak üzere Sanayi Kavşağı ile Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerindeki yere (öğrenci yurdunun bulunduğu yer) kadar olan arsaların, imar planında OKUL ARSASI olarak ayrıldığı kamuoyu tarafından bilinen bir gerçektir.

Yine Akşehir Belediyesi’nce eski Cezaevi’nin altından yeni Bölge Hastanesi’nin bulunduğu alana kadar imar planında 18 uygulaması başlatılmış ve tamamlanmıştı. Burada amaçlanan; yeni Endüstri Meslek Lisesi arsasından Bölge Hastane Yolları, Monas (Kuruçay) Deresini Akşehir Çayına bağlayacak 8 metrelik kanalın  geçeceği arazinin 18 uygulaması ile istimlak ücreti ödenmeden açılacak bu bölgede bir İlkokul Eğitim Alanı, Meslek Lisesi Alanı, Yeşil Alanlar ve Cami yollarının, istimlaksız (bedelsiz) Akşehir’e kazandırılmasıydı. Kaldı ki bu alanda Akşehir Müftülüğü’ne ait bir arsa da bulunmakta ve yeni Müftülük binasının da buraya yapılması, kurum yetkililerince dillendirilmişti.

Akşehir Belediye Başkanı; hali hazırda uygulanmakta olan ve halk arasında kısaca 18 uygulaması olarak söylene gelen “3194 S. İmar Kanunu’nun 18. Maddesini ifade eden ve buna dayanan bu uygulama, imar alanları içindeki yerler için belediye tarafından veya belediye mücavir alanları dışındakiler için valilikler tarafından uygulanan, hak sahiplerinin muvafakati aranmaksızın imar planına uygun parsellere ayırmaya (ifraz) veya birleştirmeye (tevhid) yönelik işlem yapma yetkisiyleilgili olarak bir açıklama yaparsa, tüm bu dedikodulara da pekala bir son verebilir.

Akşehir Belediyesi’nce, Mart 2014’ten once tespit edilen 18 uygulamasına bağlı kalınarak mı hareket edilmiştir yoksa bazı değişikliklere gidilmiş midir? Eğer gidildiyse; Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’ndaki kim/kimlere ait arsalar, hangi yasal gerekçelerle 18 uygulaması dışında tutulmuştur? Zira imar planında OKUL ARSASI gösterilen alanları kaldırmak, her siyasetçinin harcı olmasa gerek!..

Zaten, şeffaf belediyecilik anlayışı da bunu gerektirmiyor mu?

Konuyla ilgili olarak Pervasız Gazetesi’nde kaleme aldığım bir yazıma 3 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen muhataplarından hala bir cevap gelmemiştir. Bugünden sonra cevap gelir mi bilinmez ama cevap vermek isteyen konunun muhataplarına sütunlarımızın açık olduğunu, isteyenin görüntülü açıklama da gönderebileceğini hatırlatmak isteriz.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın sağduyulu ve tarafsız davranarak halktan yana tavır alacağını umuyoruz.