MUSTAFA LUTFİ EFENDİ

               

                “Dünya adaletle kaimdir.” Şehit Hacı Mustafa Lütfi Efendi

.              Akşehir’in yetiştirdiği bir çok ünlüden birisi de,Harputizade Hacı Mustafa Lütfi Efendidir.Ataları   Akşehir’deki çeşitli medreselerde müderrislik ,müftülük yapmış ünlü bilim adamıdır.

                Ataları Harput’un(Elazığ) Harunlu Köyünden gelmişlerdir.Güneydoğunun meşhur aşiretlerinden Karakeçili Yörük Aşiretine tabi Hüseyni Pasküllü Aşiretindendir.Aşiretin reisi Şemseddin Ağa’dır.1691 aşiret iskanı sırasında Dersim civarında kalkalarak Harput’a yerleşmişlerdir.Oğlu Osman Nuri Ağa Harput’un ünlü zenginlerindendir.Harput’ta Nur Baba lakabı ile meşhur olmuştur. Onun oğlu Müderris Abdullah Efendi,Onun oğlu müderris Hafız Hacı Ahmet Efendi,Onun oğlu Müftü Sadık Efendi,Onun oğlu Hacı Ömer Efendi,Onun oğlu müderris Bekir Efendi,Onun oğlu Müderris Abdülkadir Efendi,Onun oğlu Müderris Hacı İsmail Efendi,Onun oğlu Müderris-Müftü Hacı Şemsiddin Efendi,Onun oğlu İbrahim Efendi’dir.Akşehir’e gelip yerleşen İbrahim Efendi’dir.Mezarı Yukarı Piribeyli Kasabası’nda’dır.

                            İbrahim Efendi’nin 4 oğlu vardır. Oğullarından İbrahim Piribeylide kalır çiftçilikle uğraşır.Ahmet ve Abdullah ticaret ile meşgul olur.Ömer(1814-1890) önce çobanlık yapar.Sonra Akşehir’e gelir.Önce Akşehir,sonra Konya medreselerinde okur.1847 yılında 33 yaşında icazet alarak müderris unvanı alır.Akşehir’de çeşitli medreselerde müderrislik yapar.Akşehirli bu ilim adamını çok sevdi,bahçeli bir ev hediye etti.Ömer Efendi evinin bahçesini medrese yaptı.Sonra medresesini,devrin müftüsü  Müderris Salim Efendi’nin İplikçi Camisi karşısındaki medrese ile değiştir.Uzun yıllar bu medresede müderrislik yapıp,çok ünlü kişiler yetiştirdi.

                               Müftü  Müderris Ömer Efendi üç defa evlenmiş,bu evlilikten 6 kızı üç oğlu olmuştur.Büyük oğlu İbrahim,onun küçüğü İsmail,en küçük oğlu Mustafa Lütfi’dir.

                               Mustafa Lütfi Efendi  H.1283/M.1866 tarihinde Akşehir’de doğdu.Daha sonra medreseye giriş sınavına katılabilmesi için yaş 1281 olarak tashih edilmiştir.

                               Akşehirli İş adamlarından Lütfi Imıl’ın,rahmetli anneannesinden naklen duyduğuna göre: “Mustafa Lütfi Efendiyi o devrin mahalle ebelerinden Meydan Mahallesinden Şerife Ebe isimli sofi bir kadın doğurtmuş,çocuğun boynunda kırımızı bir iz varmış.Hemen  ağlamaya başlamış,vay yavrum vah, masluben fevt olacak demiş”

                             İlk tahsilini  babasından aldı.İplikçi Cami karşısındaki  babasının medresesinde ki tahsilini tamamladıktan sonra Konya’ya gitti.Darü’l-Muallimin mektebine girip,mezun oldu.Ayrıca  Konya’da  Ziyaiyye Medresesine girdi.Burada Kadınhanlı Hacı Hüseyin Efendiden icazet aldı.Bunun yanı sıra Meclis-i Ayan azalarından  Zeynel Abidin Efendi’nin babası Memiş Efendi’den,Uşak’ta  Ayıntaplı Hocadan ve Kayseri medreselerinde ders okuyarak her medreseden ayrı ayrı icazet almıştır.Babasından hat meşk etti.Arapça,Farsça,Fransızca ve Almanca’yı  bu dillerle kitap yazacak kadar bilirdi.

                               Tahsilini tamamlayan Mustafa Lütfi Efendi Akşehir’e döndü.Babasının medresesinde müderris oldu.Ayrıca  Kanun Sani 1309/1893 yılında Akşehir Rüştiyesi ikinci muallimliğine atandı,4 sene bu görevi yürüttü.Babasının medresesini tamir etti.Yeni vakıflar kurdu.Vakfiyeye göre,vakfın gelirinin beşte birini öğrencilere,beşte birini medresede görev yapan hocalara,beşte üçünüde  badnen ba’de batnın sitemine göre vakfın  diğer giderlerine harcanması için evlatlarına bıraktı.

                               1324/1908 yılında  II.Meşrutin ilanı sonunda Akşehir’den Konya Milletvekili oldu.II.Abdülhamid’in tahttan uzaklaştırılmasına karşı duyduğu üzüntüyü belirten bir beyanname yayınlandı.  1327/1911 yılında meclisin feshi üzerine milletvekilliği sona erdi.Daha sonra yapılan seçime katıldı.Fakat kazanamadı.1327/1911 yılında Akşehir Müftülüğüne atandı.Konya valisi ile ters düştüğü için Eylül .1329/1913 tarihinde  görevden alındı.Nisan.1335/1919 yılında tekrar göreve iade edildi.