Kadınlar hakkında bildiğim bir gerçek var. O da kadını insan yaşamından çıkardığınız zaman geriye anlamlı bir şey kalmayacağıdır. Anlamlı olan her olgu kadın sayesinde bir anlam ifade eder. Kadın; annedir, işçidir, emekçidir, ilk öğretmendir. Kadın; sevgidir, merhamettir, hoşgörüdür, aşktır, hayattır…Başta annem olmak üzere tüm kadınların bu onurlu gününü kutlarım.

Neden 8 Mart'ta kutlanıyor?

Nedeni şu; ABD'de 8 Mart 1857 tarihinde 40 bin dokuma işçisi ağır şartlarda çalışmayı protesto edip greve başlıyorlar. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçinin can veriyor. Bu olaydan sonra 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarkanın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisi getirildi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi. Keşke kutlanması için kadınlar ölmeseydi. Kadınların öldürülmediği, şiddete maruz kalmadığı bir dünya temennisiyle..

Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın var mıdır?
Bu soruya verilebilecek cevaplar kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak bana göre "çoğunlukla" diyebilirim ki: Evet, her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. 

Örneğin Donald Trump, Amerika'nın 45. başkanı. First lady olan eşi ise Melania Trump. Başarılı bir iş kadını olan kızı ise İvanka Trump. Donald Trump, eşinden ziyade kızının etkisinde kalmıştır diyebiliriz. Öyle ki ABD'nin 7 nisan 2017 yılında, Suriye'nin Şayrat Hava Üssünü Tomohawk füzeleriyle vurmayı kızının ikna ettiği haberleri servis edilmişti. Donald Trump bunu yalanlamadı. Öte yandan alman şansölyesi Angela Merkel ile buluşmasında kızını Merkel'in burnunun dibine oturtmuş ve Merkel'in şakın bakışlarına neden olmuştu. Görünen o ki Trump, kızına değer veriyor: Ekonomik, askeri, siyasi konularda vermiş olduğu tavsiyeleri dinliyor.

Gelelim bizim taraflara. Kanuni Sultan Süleyman'a. Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı'nın 10. padişahıdır. Sarayda ilk kez nikah ile evlilik onun döneminde başlamıştır. Kendisini örnek alan padişahlar da eşlerine nikah kıymaya devam etmişlerdi. Kanuni, Hürrem Sultan'ı ilk gördüğünde Mahidevran Sultan ile evliydi. yine Mustafa adında bir Şehzadesi vardı. Zaman geçtikçe çok sevilen bir şehzade haline gelen Mustafa'nın, babasından sonra tahta geçmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Kanuni, Şehzade Mustafa'nın kendisine darbe yapıp tahtan indireceği gibi bir planı olduğu inancıyla oğlunu boğdurtarak öldürttü. Bu kararı vermesinde hiç şüphesiz Hürrem Sultan'nın etkisi büyüktür. Devlet yönetiminde de etkili olan Hürrem Sultan, İran ile yapılan savaşları desteklemiştir. Ruslar ve Lehler ile barış içinde yaşanılması için ön ayak olmuştur. Eski memleketi Rutanya'ya kıtlık ve hastalık olduğu dönemler yardımlarda bulunmuştur. Kendisine muhalif olan Pargalı İbrahim Paşa'yı Padişahı dolduruşa getirterek öldürtmüştür. Gerçekten güçlü bir Valide Sultan idi. Eğer oğlu 2. Selim'in saltanatını görse idi devleti tam olarak ele geçirebilirdi. Ancak ömrü vefa etmedi. Bunu kızı Mihrimah Sultan yaptı. Ee haliyle koskoca Hürrem Sultan'ın kızından da bu beklenirdi elbet.

Örnekler, iki ülkeyi birden (İngiltere ve Fransa) kocasına ve çocuklarına rağmen yöneten 1. Elizabeth'ten, oğulları Sultan Murat, Osman, İbrahim döneminde imparatorluğu Murat'ın çocukluğunda diğerlerinin ise tüm saltanatında bizzat kendisi yöneten Kösem Sultan'a, kocasının iplerini eline geçiren Hillary Clinton'dan, devlet ve parti yönetiminde kocasını etkileyen Semra Özal'a kadar çoğaltılabilir.

Sonuç olarak; Başarılı kadınların arkasında nadiren erkekler var iken, başarılı erkeklerin arkasında genel olarak kadınlar yer almaktadır. Başkan yada Padişah olmasanız bile yanınızda sizi başarıya taşıyan güçlü bir kadın olmalı. Yanınızda dim dik durabilmelidir.