Engelli doğmak yahut daha sonradan engelli olmak kimsenin kendi tercihi ve isteyebileceği bir durum değildir. Şu an sağlıklı bir yaşam süren bir birey, ileride kendisinin engelli bir hayat yaşamayacağını bilebilir mi? Onun için kendimizi engelli vatandaşlarımızın yerine koyup onlarla empati kurmalıyız.

Yan komşumuz Ahmet Amca..MS (Multipl Skleroz) hastası. Aylardır bana bir serzenişte bulunuyor:"Ben neden Meydan Camii'nde Cuma namazı kılamıyorum?" diye. Normalde Ahmet Amca'yı evimizin iki sokak altındaki girişi düz ayaklı bir camiye götürüyoruz. Ancak Ahmet Amca'nın bu isteği yerine getirilemeyecek kadar zor mu?

Meydan Camii, şehrimizin merkez camisidir. Ancak bu camiye engelliler hiçbir şekilde giremiyorlar. Bir engelli rampası dahi yok çünkü. Öte yandan engelli olmasalar dahi bu camiye birçok yaşlı vatandaşımız da ibadetini yapmak için geliyorlar. Meydan Cami, yapılış itibariyle altında dükkanlar, abdest alma bölümü ve tuvaletler yer aldığı için kat itibariyle yüksek bir cami. Yani insanlar en azından 20-25 basamak çıktıktan sonra caminin ilk katına girebiliyorlar. Bu sebeple Meydan Cami, merkezi, geniş, refah bir cami olmasına rağmen engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın camiye girişi gerçekten imkansız ya da bir hayli zorlu.

Peki ne yapılabilir? Öncelikle mühendislerin ve mimarların ortak çalışmasıyla bir asansör yapılması planlanabilir. Bu da olmaz ise en azından giriş ve çıkış basamaklarının kenarına engelli rampası yapılabilir. Böylelikle en azından caminin önüne kendisi gelen engelli vatandaşımız, yardımsever cemaatimizin de desteğiyle camiye girer ve ibadetini yapabilir. Ancak eğer yapılabilir ise sadece! engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın, bir kart ile kullanabileceği bir engelli asansörü çok daha cazip.

Ayrıca Ahmet Amcam ve engelli vatandaşlarımızın bir diğer şikayeti de, kaldırımlardaki engelli rampalarının önüne park eden sürücüler. Bu konuda tüm sürücülerin bilinçli olmalarını ve zabıtaların  da hassas çalışmalarını rica ediyorlar. Zira rampadan inemeyen engelli vatandaşlarımız yine başkalarının yardımına muhtaç kalıyorlar. Halbuki o rampanın önüne araba park etmese böyle bir yardıma ihtiyaç duymayacaklar. Bu durumda aslında engellilere en büyük engeli, biz engelsizler! çıkarıyoruz. Saygılı olalım, empati kuralım. Engelli vatandaşlarımıza yardımcı olalım. Bunu da yapamıyorsak en azından hayatlarına köstek olmayalım.

Meydan Cami, konusunda, başta Kaymakamlık ve belediye başkanımız sayın Salih Akkaya'dan ve diğer yetkililerden konunun çözümüne ilişkin gereğinin yapılmasını arz ederiz. Saygıdeğer Akşehir halkından ise engelli vatandaşlarımıza karşı saygılı olmalarını, onların haklarını gasp etmemelerini, bilinçli ve tedbirli olmalarını rica ederiz..