Türk Ceza Kanunu kapsamında hakaret suçu oluşmaması için 2 durum olmalıdır. Bunlardan ilki suçun unsurları oluşmaması, ikincisi hukuka uygunluk sebepleridir.

Suçun unsurları oluşmadığı durumlarda kaba ve nezaket dışı söz olarak değerlendirmektedir. Hakaret sayılmayan kelimeler Yargıtay kararları ışığında; Haysiyetsiz, Nankör, Adın batsın, Kukla, Adam değilsin, Sana diploma verenin, Eşkıya, Kim oluyorsun, Tombaladan müdür, Siz polis misiniz lan, Dört gözlü, Suratsız seni , Beceriksiz herif , ,Savcıysanız savcılığınızı bilin, Sen mafyanın avukatı mısın , Ne var lan, bizi mi döveceksiniz, Siz kimsiniz lan, Yalan söylüyorsun, Cins midir nedir, Sahtekarlık yapma, oğlum sen laftan anlamıyor musun, Sen kimsin bana ilaç içirmeye çalışıyorsun, sen dünkü çocuksun, Senin dinin maneviyatın eksik, sana dini öğretmem lazım, Meziyetsiz , Seni paramla satın alırım, Karaktersiz, Lanet gardiyan, Aç gözlü, Görmemiş, İhanet ediyorsun, Bilgisiz, Tecrübesiz, Karı gibi adamsınız, Allah belanı versin, Beddua, Sen kim oluyorsun, Dinsiz, İmansız, Ukalalık yapma, Size de kurumunuza da başlarım, Çemkirme, Aciz zavallı insansın, Şu haline bak, Şizofren hastasısın, iki ruhlusun, doktora git, Sen ne karışıyorsun lan, Sen insan mısın, Siz çetesiniz, defolun gidin vicdansızlar, Hakime siz açıkça taraf tutuyorsunuz, Eğitimsiz, Lan polis oldunuz da ne oldunuz, senin psikolojin bozuk, Beğenmiyorsan başka kapıya git, Defol evimden, Allah senin belanı versin, Allah senin canını alsın, Allah seni bildiği gibi yapsın, Yarını göremezsin inşallah, Allah senin çocuklarından çıkartsın bu acıyı, Hepiniz yiyicisiniz, bu memleketi yediniz bitirdiniz, Sen çok tehlikeli birisin, Körler sağırlar birbirlerini ağırlar, Beni karakola götürecek adam anasının karnından doğmadı, İhanet ediyorsun, Görmemiş, Adın batsın, Pis olan sensin, Lan kelimesi, Defolun, Sen bu işi bırak domates sat, Çek lan arabanı kapımın önünden…,Sen beş para etmez bir insansın, hayatta güvenilebilecek en son insansın ve sen vicdansız bir insansın…,Basitsin, sizin gibi insanların Allah’ı olduğuna inanmıyorum…, Vicdansız herifler…, Allah belanı versin, ne biçim insansınız…, Senin dinin maneviyatın eksik, sana dini öğretmem lazım.., Çiftlik agası…..senin çenen çok düşük. sesin çok çıkıyor, Sana ne kızım, sen kimsin, dağdan gelip bağdakini kovuyorsun…,Buraya bir daha gelme lan oğlum…, Siz genişsiniz…, Amele karısı…, Git hangi orospuyla gezersen gez…, Sen zenginden yanasın, sen benim yerimi zorla aldın…,M….benim paramı nasıl yedin, hiç utanmadın mı terbiyesiz…, Oynaşma, Amk yerinde herkes işini yapacak, Delikanlı değilsin, sen karısın…, Herkes haddini bilsin, lanet olsun, yazıklar olsun…, Yaşlısın, gözlerin görmüyor, sen git gençler gelsin…, Genç, sen daha küçüksün, ağabeylerin gelsin sana öğretsinler bana nasıl davranacağını…, Allah büyüktür, Allah senin de belanı versin… ,Siz benim anneme ne yapıyorsunuz, bırakın annemi lan…., Üstte sayılan sözler karşı tarafın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı gerekçesiyle hakaret suçundan ceza verilmez. Kaba ve nezaket dışı değerlendirmektedir.

“…Keza, kişiye herhangi bir olayla irtibatlandırmadan, soyut olarak yakıştırmalarda bulunulması hâlinde de, hakaret suçu oluşur. Kötü bir niteliği veya huyu ifade eden sözler, somut bir fiil veya olguyla irtibatlandırılmadıkları halde, yine de hakaret suçunu oluştururlar. Örneğin, bir kimseye “serseri”, “alçak”, “hayvan” denmesi hâlinde, somut fiil isnadı söz konusu değildir. Aynı şekilde kişiye soyut olarak “hırsız”, “rüşvetçi”, “sahtekâr”, “fahişe” gibi yakıştırmalarda bulunulması hâlinde de hakaret suçu oluşmaktadır. Kişinin bedenî arızasını ifade etmekle veya kişiye bir hastalık izafe etmekle de hakaret suçu işlenmiş olur. Örneğin, kişiye “kör”, “şaşı”, “topal”, “kambur”, “kel” vs. demekle; kişiye “psikopat”, “frengili” veya “AIDS’li” demekle, hakaret suçu işlenmiş olur…