Üniversiteyi bitiren üç ve lise ikideki bir torunumdan başka; İki yıl sonra üniversiteye gidecek  olan biri Ankara'da, diğeri İzmir'de iki torumum daha var. İzmir'deki de, Ankara'daki de, o kadar başarılılar ki; paralı olan en seçkin kolejlerde; girdikleri sınav sonucuna göre  para ödenmeden eğitim almayı hak ettiler. Az sayıda çok başarılı öğrencinin girebildiği, "Bilim sınıfı" denilen çok az öğrencisi olan ayrı bir sınıfta okumayı, sınavlar kazanarak başardılar. Buna rağmen İkisi de dershaneye gidiyor... İkisinin annesi de, tıp profesörü.

Her iki kızım da; "Oğullarının dershanede daha iyi eğitim aldığını ve bu yolla en iyi üniversitelere, en yüksek puanla gireceğini" düşünerek,  kapatma haberlerine üzülüyorlar. Dershanelerin kapatılmaması için, dua ediyorlar. Onların üzüldüğünü gördükçe; "Çocuklar başarılı, niçin üzülüyorsunuz?" dediğimde: "Dershanenin iyi eğitim verdiğini; kapatılırsa çocuklarını üniversite giriş sınavları için hazırlamanın zor olacağını"  anlatıp; "Özel ders aldırmanın, dershaneden görülecek yararla  aynı sonucu getirmeyeceğini" anlatıyorlar. Konunun yabancısıyım, çocuklarımı dershaneye filan göndermedim. Biz okurken de, dershane filan yoktu. Diğer çocukları, biz parasız yatılılar hiçbir ücret almadan çalıştırır, öğretirdik. Geceleri gaz lambamız olmadığından, mum ışığında ders çalışırdık. Çok başarılıysak, alt sınıftakilere ücret filan istemeden ders çalıştırırdık.

Dershaneler modern çağın yarattığı ve başarılı olan kurumlardır. Kapatılmasının topluma bir yararı olmaz. Zararı olur.

*Dershaneler vergi veriyor mu? Veriyorlardır herhalde... Başka türlüsü olanaksız.

*Bölücü, çatışmacı bir yönleri var mı? Hiç duymadım.

*Dershanelerde ders vererek çalışan öğretmen sayısının, ülke çapında on binlerin belki de yüz binin çok üzerinde olduğu anlaşılıyor.  *Bu kadar çok vatandaşı, çalıştıkları yerleri kapatarak işsiz bırakmak; sosyal politikalara aykırı olur. *Devlet vatandaşların tümüne iş ve istihdam sağlamakla görevlidir. Bunu yapabilirse takdir edilir. *On binlerce vatandaşı işsiz bırakmak; devlet olma fikrine aykırı düşer.

*Dershanelerde ders veren öğretmenler devlet memuru değil. Aylıklarını o özel kurumlardan alıyorlar; bundan gerekli vergiler de kesiliyor. Devletin kendisine vergi ödeyen kurumları kapatıp yok etmesi; kendi zararına olur. O halde bu kararda, toplumun ve devletin çıkarı olmadığına göre; kararı alanlar başka kapris ve planlarla, dershaneleri kapatmaya yönelmiş sayılabilir. Kurulmuş, işleyen ve başarılı olmuş bir sistemi, kanunla veya emirle kapatmanın ne gibi faydası olacak? Anlamıyorum.