Pandemi, başka ifadelerle ‘‘genel salgın veya dünya salgını’’ günlerdir sürüyor. Tam olarak ne zaman biteceğini, sosyal hayata dönüşün ne zaman ve hangi aşamalarla başlayacağını bilmek imkansız… Ve birçok insan koşuşturmalarla dolu hayatlarından uzaklaşıp evlerinde kalmak zorunda… Evde kalanlar için büyük bir zaman boşluğu doğmuş oluyor.

Peki, herkesin bu zamanları mükemmel mi geçirmesi gerekiyor? Yani herkes bu süreçte kitaplar mı okumalı, filmler mi izlemeli, online eğitimler mi almalı? Ya da sürekli sportiflik, aşçılık, yazarlık gibi üretkenlik ve gelişim içerisinde mi olmalı?

Psikolog Abraham Maslow, ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramında insanların ihtiyaçlarını belirli bir sıralamayla karşılama eğiliminde olduklarından bahseder. Bu ihtiyaçları şu şekilde basamaklandırır:

1.Fizyolojik İhtiyaçlar: Açlık, susuzluk ve buna benzer temel yaşam ihtiyaçları,

2.Güvenlik İhtiyacı: Dış faktörlerden kaynaklı tehlikelerden korunma ihtiyacı,

3.Sosyal İhtiyaçlar: Aidiyet, sevgi, kabul görme, sosyal yaşam ve benzeri ihtiyaçlar,

4.Değer Verilme/Saygınlık İhtiyacı: Statü, başarı, itibar, tanınma ihtiyacı,

5.Kendini Gerçekleştirme: Gelişim, bir işi başarıyla tamamlama, yaratıcılık ihtiyacı.

Bu hiyerarşi düzenlemesinden hareketle şöyle deniliyor: Bir insan önce ilk basamaktaki ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bir sonraki basamaktaki ihtiyacını karşılamaya yönelecektir. Yaşantı ve bireysel farklılıkları dikkate aldığımızda her insanın bu süreçte yaşayacağı basamak farklı olacaktır.

İşinden uzaklaşan kişi geçim sıkıntısına düşecektir, hasta olan ve tedavisini aksatan kişi sağlığını düşünecektir. Ailesinden uzakta kalması gerekenler ailelerine kavuşmayı bekleyecektir. Yakın zamanda çocuğu olacak kişinin düşüncesi evladının sağlıkla dünyaya geldiğini görmek olacaktır. Dolayısıyla bu süreçte bazı insanların üretkenlik aşamasından önce karşılaması gereken başka ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları karşılayamamanın verdiği kaygı ile diğer basamaklara yönelmeleri zor olacaktır.

Ben, pandemi sürecinde öncelikle devam eden eğitimimle ve mesleğimle ilgili çalışmalarımı yapmaya çaba gösteriyorum. Çünkü biz evde olsak da hayatın akışı ve yerine getirmemiz gereken sorumluluklarımız devam ediyor. Bunun dışında kendime farklı yönlerden katkı sağladığım günler de oluyor, sorumluluklarımı yerine getirip ekstra gelişme göstermediğim günler de…

Bu süreçte kendimizi üretkenlik yarışında hissetmemeli ve bu yüzden kendimizi suçlamamalıyız. Bu süreci farklı şekillerde geçiren insanları yargılamamalıyız. Ülkemizin ve dünyanın en kısa zamanda bu salgını yenmesi ve özlemini duyduğumuz sosyal yaşantımıza en kısa sürede dönülmesi dileğiyle.

Sağlıkla kalın.