Abdülkadir Oğul tarafından, Akşehir’in turizmden daha fazla yararlanması amacıyla büyük bir projeye imza atılmış, 2013 yılının Temmuz ayında ‘Akşehir Turizm Vadisi’ projesi Türkiye genelindeki ajanslar ve yerel basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulmuştu. Dönemin Belediye Başkanı Oğul; Gavur Hamamı’nın restorasyonu için Gazi Üniversitesi tarafından röleve hazırlandığını ve yapının restorasyon sonrasında bir sanat evi, el işleri evi veya restoran olarak kullanılabileceğini açıklamıştı.

https://www.pervasiz.com.tr/gundem/aksehir-turizm-vadisine-kavusuyor18435-h54336.html

Bilindiği üzere Belediye Başkanı Salih Akkaya da Ağustos 2019’da başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Tarihi Yukarı Hamam’ın, hamam özelliği korunarak restoran işlevi ile turizme açılacağını kamuoyu ile paylaşmıştı.

Akşehir’deki önemli tarihi yapılardan biri olan ve mülkiyeti Akşehir Belediyesi’ne tescilli bulunan Çimenli Mahallesi’ndeki Yukarı Hamam’ın (Gavur Hamamı) restorasyon ihalesi, Akşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nce KDV hariç 3 milyon 425 bin lira bedelle yapıldı. Restorasyon; Akşehir Belediyesi ve Konya Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İller Bankası eş finansmanıyla finanse ediliyor.

Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından, 15.11.1985 tarih ve 1569 sayılı karar ile tescillenmiş olan yapının 02.07.1968 tarihli eski eser fişinde; kitabesinin olduğu ve hamamın, Ermeni Cemaati tarafından 1895 yılında Mıgırdıç Kalfa’ya inşa ettirildiği bilgisi yer alıyor. Dış havuzun ve hamamın kendine özgü ısıtma sistemi ile yüksek mimarisi, yapıyı tipik hamamlardan farklı kılıyor.

Restorasyon projesi; Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlediği ve 39 belediyenin toplam 67 proje ile başvurduğu 2019 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında Uygulama Ödülüne layık görülmüştü.

Eserin kullanıma açılması ile Akşehir turizmine önemli katkı sağlaması hedefleniyor. Tarihi eserlerin restore edilerek ziyarete açılması ve Tarihi Hamam örneğinde olduğu gibi restoran vb. işlevler kazandırılması, Akşehir’in turizm potansiyelini artırmada önemli adımlar olmakla beraber şehre yurt dışı ve yurt içinden turist gelmesi yönünde profesyonel organizasyonlara gerek duyuluyor.

Bunun için izlenmesi gereken yolun kilometre taşlarını ise;

*Şehrin sosyal hayatının canlılık kazanmasında rol oynayacak işletmelerin açılması,

*Turizm alanında faaliyet gösteren dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarının bünyelerinde, konuya hakim ve liyakatlı unsurların yer alması, projeler üretilmesi ve desteklenmesi,

*Sektörün bilinen şirket ve acenteleri ile görüşülerek tarihi ve kültürel altyapının pazarlanması, inanç turizminin yanı sıra doğa ve yamaç paraşütü gibi sportif faaliyetlere yönelik turizme öncelik verilmesi gibi başlıklar oluşturuyor.