Milli Eğitimde, eğitim sistemiyle ilgili güzel şeyler olmaya başladı. 4+4+4 diye bilinen yeni eğitim sistemi. Gelecek öğretim yılından itibaren uygulanacak olan ‘’Kılık-Kıyafet Yönetmeliği’’ bunlardan bazıları.

                Peşinen söylemeliyim ki eğitim çalışanlarının (ihmal edilen) özlük hakları, ekonomik durumları ile ilgili tamiratlar da yapılmalıdır. Bu konudaki görüş ve düşüncelerimi daha önceki yazılarımda belirttim.

                2012-2013 Eğitim-Öğretim yılına yeni eğitim sistemiyle girdik. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığının başlangıçta yanlış uygulamaları yüzünden bazı sıkıntılar yaşandı.

                Her şeye rağmen, 28 Şubat darbesinin milletimiz üzerine çöken kâbusu yeni eğitim sistemiyle ortadan kaldırıldı.

                Halkın büyük çoğunluğunun teveccühünü kazanmış olan İmam-Hatip Okulları yeniden açıldı. Tüm meslek okullarının önü açıldı.

                Ortaokul ve Liselerde kanunla belirlenen Seçmeli Kur’an-ı Kerim, Seçmeli Temel Dini Bilgiler ve Seçmeli Peygamberimizin Hayatı Dersleri konuldu. Bu öğretim yılı başından itibaren, isteyen veliler bu dersleri (5. ve 9. Sınıflarda) seçerek irade beyanında bulundular.

                Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin kıyafetlerini düzenleyen yönetmeliği değiştirdi. Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde yürürlüğe girecek yeni düzenlemeye göre, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, Bakanlığa bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde bazı sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilecek.

                Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.

                27 Kasım 2012 Tarih ve 28480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak.

                 Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, yönetmelikle ilgili yaptığı açıklamada; bugün yayımlanan yönetmelikte temel olarak ''Tek tip kıyafet giymeye zorlamak yasak'' ve ''Prensip olarak ilkokul, ortaokul ve liselerde kıyafet serbest'' ifadelerinin tanımlandığını vurguladı.

                Ancak bu serbestliğin sınırsız bir serbestlik de olmadığını ifade eden Zararsız, şöyle devam etti: ''Bir takım sınırlamalar hakim bu serbestliğe. Belirli simgelerin, armaların, rozetlerin takılması yasak. Öğrenci sadece bir okul rozeti varsa takabilir. İnsan sağlığını olumsuz yönde  etkileyecek, mevsim şartlarına  uygun  olmayan giysilerin giyilmesi de yasak.''

                Uygulamanın 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren başlayacağını belirten Zararsız, şunları söyledi: ''Bu yıl  çocuklar  için alınan giysiler gelecek yıllarda da okulda giydirilebilir. Biz, okulda tanımlanmış bir giysi düşüncesini ortadan kaldırıyoruz. Onun dışında, çocuğun zaten giymekte olduğu süveteri, gömleği,  ceketi varsa bunları yine giyebilir. Bunu yasaklayan bir durum yok. Bu, kişinin tercihine bırakılmış bir konu.''

                Yeni uygulamaların ailelere daha fazla maddi yük getireceği iddialarının hatırlatılması üzerine Zararsız, ''Doğrusu bunu anlamakta zorlanıyorum. Bu  çocuk  zaten bir şeyler giyiyor evinde. Kişi ya da ailenin gelir seviyesine göre bir şeyler giyiyor ve bu giydiği şeyle okula devam edecek. Niye ilave bir şey gelsin ki'' ifadelerini kullandı.

                Okullardaki Kılık-Kıyafet Yönetmeliği ile ilgili gelişmeler böyle. Dileriz çalışanlar üzerindeki baskıcı, ayırımcı uygulamalarda kaldırılır ve makul bir yol bulunur.