Hat, tezhip, cilt ve ebru gibi kitap sanatlarının zirve örneklerinin numunelerini içeren 70’ten fazla Mushaf-ı Şerif, İstanbul AKM Galeri’de sergilenecek. Sergide; Osmanlı dönemi hattatları ve nakkaşları tarafından hazırlanmış, her biri sanat eseri niteliğindeki Mushafların yanında, Abbasi, Selçuklu, İlhanlı ve Gazneliler ile Safevi, Memluk, Hint ve Mağrib coğrafyalarına ait Mushaf-ı Şerîf’ler de görülebilecek.

İslam medeniyetinde kağıdın henüz yazı malzemesi olarak kullanılmadığı dönemde, parşömen üzerine altın kullanılarak kufi hatla yazılan ve Nuruosmaniye Kütüphanesi envanterine kayıtlı olan 12 asırlık Mushaf-ı Şerif başta olmak üzere, Fatih Sultan Mehmet tarafından vakfedilen Mushaf-ı Şerif ile Özbek Han için özel olarak kağıt üzerine tahrirli altın mürekkeple yazılan Mushaf-ı Şerif, serginin en göz alıcı eserleri arasında yer alıyor. Ağırlığı onlarca kilogramı bulan büyük boy Mushaflar yanında sancak başlarına takılan ve ancak mercekle okunabilen çok küçük ebatlı sancak Mushaflar da sergideki ilgi çekici öğelerden.

8-29 Nisan 2022 tarihleri arasındaki sergi etkinlikleri kapsamında ayrıca hat, tezhip ve Mushaf yazımı gibi konuları ele alan konferans ve söyleşiler de düzenlenecek.