Adalet Bakanlığı’nın Ara Buluculuk Sınavında, değişen sınav sistemiyle puana göre sıralama yapılınca, sınava giren çoğu hukukçu 200 milletvekilinin tamamı baraja takıldı. “Hiçbir şey olmasa da kesin bir şeyler oldu” diyerek İstanbul’da 31 Mart yerel seçimlerinin iptalinde rol oynayan Ali İhsan Yavuz’un da sınavı kazanamaması, sosyal medyada “Bu sınav tekrarlanır” esprilerine neden oldu.





Adalet Bakanlığı’nın 24 Kasım’da gerçekleştirdiği sınava katılan 200 milletvekilinden çoğunun, Ara Buluculuk Daire Başkanlığı’nın verdiği eğitimlere de katıldığı, ancak hiçbirinin sınavda başarılı olamadığı öğrenildi. Daha önce uygulanan sistemde, 70 ve üzerinde puan alan herkes Ara Bulucu olurken, bu sınavda en yüksekten en düşüğe göre puan sıralaması yapıldı. 30 bin kişinin katıldığı sınavda baraj 91 puanda oluşunca, 90 puanla milletvekilleri arasında en yüksek puanı alan AK Partili Ramazan Can dahil hiçbir milletvekili, kazanan 6 bin 271 kişi arasına giremedi. Adalet Bakanlığı Ara Buluculuk Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar sınavı kazanamayanlar arasında yer alırken, Adalet eski Bakanlarından Bekir Bozdağ’ın da 72 puanla barajın altında kaldığı iddia edildi.





Adalet Bakanlığı 2013 yılında, hukuk uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yolu olan ara buluculuk sistemini getirmiş, 2018 yılında iş uyuşmazlıklarında, 2019 yılında da ticari uyuşmazlıklarda ara buluculuk sistemini uygulamaya sokmuştu. Son kazananlarla birlikte Ara Bulucu sayısı 15 binin üzerine çıkarken, bugüne kadar ihtiyari ve zorunlu ara buluculukta 1 milyon 62 bin 183 dosyanın yüzde 66'sı anlaşmayla sonuçlandı.