Akşehir’in Yüzünü Güldüren İhracatçı Firmaların Başarı Hikayeleri: SALTIKOĞLU SARACİYE





Recep Saltıkoğlu’nun pazar çantası tamiratı ve naylon bebek külotu imalatı yaptığı küçük bir dükkanda temelleri atılan SaltıkoğluSaraciye, 2000 yılından bu yana ALONE Çanta markasıyla 9 ülkeye ihracat yapıyor.





Ramazan Saltıkoğlu, 1979 yılında Eski Yoğurt Pazarındaki yerlerinde pazar çantası imalatıyla babasının yanında yerini almış. 1985 yılında da kardeşi Murat Saltıkoğlu’nun sorumluluk almasıyla ürün çeşitliliğini artırmaya başlamışlar. Pazar çantasıyla başlayan üretim yelpazesi, değişen ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda günlük kullanım, anne bebek, dağcı ve okul çantaları ile genişlemiş. Tümüyle yerli malı olan ürünler, gelen talep doğrultusunda farklı markalar altında ihraç edilirken, 2000 yılından itibaren kendi markasını oluşturan firma, ALONE adını birçok ülkede duyurmayı başarmış.





İhracatta en büyük handikapın Çin malı ürünler olduğu sektörde, fiyatın yanında kaliteye de önem veren Avrupalı tüketici, firmanın hedef kitlesini oluşturuyor. Halihazırda ihracat yapılan ülkelerden Rusya, Suudi Arabistan, Irak, Azerbaycan ve Mısır’ın yanı sıra Avusturya, Makedonya, Sırbistan ve Yunanistan’dan oluşan 4 Avrupa ülkesine yenilerini eklemek isteyen ALONE Çanta, sektörel fuarlara düzenli olarak katılıyor. Murat Saltıkoğlu, Almanya’da düzenlenen Anne-Bebek fuarları dışında, TÜYAP Kırtasiye Fuarının da müşteri portföyünün genişlemesinde önemli katkısı olduğunu belirtiyor.





2013 yılında Akşehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yerine geçen firma 2500 m2 kapalı alanda üretim yaparken, 50 kişiye de istihdam sağlıyor. İhracat ve muhasebe departmanlarında sorumluluğu 3.jenerasyonun üstlendiği SaltıkoğluSaraciye bugün ürettiği 2000 çeşit ürünün yüzde 20’sini ihraç ediyor. 2005 yılı itibariyle tüm ürünlerinde 1 yıl garanti veren firma, ihracat yapılan ülke sayısının artmasıyla ekonomiye olan katkısını ve yarattığı istihdamı da artırmayı planlıyor.





Murat Saltıkoğlu; zaman zaman firmayı ziyaret eden ve okurken okul çantalarını kendilerinden aldıklarını hatırlatan hemşerilerinin, tek çantayla eğitimlerini tamamladıklarını belirttiklerinde duydukları memnuniyeti gülümseyerek paylaşıyor. Babası RecepSaltıkoğlu’nun yıllar önce ürettiği naylon bebek külotlarının yerini önce bebek bezlerinin almasını, sonrasında ise külot şeklinde bebek bezi üretilmeye başlanmasını örnekleyerek, vizyon sahibi ve Ar-Ge’ye önem veren sanayicilerin sektörlerinde lider olacaklarını vurguluyor.





Biz de yıllar önce çanta tamiriyle başlayıp Akşehir’in ihracatçıları arasında yerini almayı başaran Saltıkoğlu Ailesine, yürüdükleri bu yolda başarılar diliyoruz.