Satış sonrası hizmetlerde tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalarına devam ettiklerini belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan; bu alanda yaptıkları düzenlemelerle 200'ü aşkın ürün grubunda satış sonrası hizmet zorunluluğu getirdiklerini hatırlattı. Bakan Pekcan; üretici ve ithalatçıların, tüketicilere sundukları ürünler için kullanım ömrü süresince satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerini sağlamak zorunda olduklarını bildirdi.

Bakanlık tarafından onaylı “Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi” bulunan firmaların, yetkili servis istasyonları aracılığıyla montaj, bakım ve onarım gibi satış sonrası hizmetleri tüketicilere sağlamak zorunda olduğunu vurgulayan Pekcan, şöyle konuştu:

“Tüketicilerin bu garantilerden kaynaklı haklarını kullanabilmeleri için yetkili servislere başvurmaları gerekmektedir. Peki, bugüne kadar tüketiciler ihtiyaç duydukları yetkili servis istasyonlarına ulaşmak için ne yapıyorlardı? Gördüğümüz kadarıyla en kolayı internetteki arama motorları üzerinden servis arayışına giriyorlar ancak burada birçok yanlışlıklar olabiliyor. Bazı fırsatçılar, arama motorlarında kendi isimlerini en üst sırada çıkararak yetkili servis gibi tüketicilere hizmet veriyor. Bu firmalara dair, ürünün tamir edilmemesi hatta çalınmasına kadar şikayetler geliyor ve Bakanlık olarak idari cezalar kesiyoruz.

Daha bilinçli tüketiciler ise firmaların kurumsal iletişim bilgilerinden ya da mevcut garanti belgesi veya kullanım kılavuzları üzerinden bu servisleri alma yoluna gitmektedir ancak garanti belgesi ve kullanım kılavuzlarının da saklanması her zaman kolay olmamakta ve seneler geçtikçe de bazı servis bilgilerinde de değişiklik söz konusu olabilmektedir.

Mevcut durumda tüketici yeterince korunamadığı için başlattığımız çalışma doğrultusunda SERBİS projesini firmaların da kullanmalarını zorunlu hale getirerek vatandaşlarımızın hizmetine açtık. Tüketicilerimiz, üretici ve ithalatçıların tüm yetkili servis bilgilerine güvenilir bir şekilde bu platformdan ulaşabilecekler. Vatandaşlar ve firmalar, yetkili servis sorgulamayı; firma, marka, ürün, ithalatçı bazında ya da il ve ilçe bazında yapabilecekler. Üstelik sadece yetkili servis bilgilerine ulaşmakla kalmayacaklar, aynı zamanda mevzuatla ilgili bilgilere ulaşabilecek, garanti ve satış sonrası hizmetlere ilişkin önemli bilgilere de bu siteden erişebilecekler.”

Tüketiciler ve firmalar, SERBİS platformuna;  www.servis.gov.tr internet sitesinden ulaşabilecekler.