AB rekabet hukukundaki önemli gelişmelerin ve edinilen deneyimin, Rekabet Kanunu’nun bazı maddelerinin değiştirilmesi ve modern araçlarla güçlendirilmesi ihtiyacını doğurduğunu belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan; Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliklerle Kanun’un, AB ve gelişmiş uygulamalarla uyumlu hale geldiğini kaydetti.





Bakan Pekcan, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:





“Söz konusu düzenlemeyle Rekabet Kurumumuz da daha etkin, aktif ve dinamik bir hale gelmiş, böylece bir yandan piyasa oyuncuları arasında etkin rekabet koşullarının oluşmasıyla tüketici refahının artırılması sağlanırken, diğer taraftan Türkiye'ye daha çok uluslararası yatırımcı çekilmesinin de önü açılmıştır.





Değişikliklerle taahhüt ve uzlaşma müesseseleri hayata geçirilebilecek, birleşme ve devralmalarda Rekabet Kurulu gerekli görürse müdahale edebilecek. AB mevzuatına benzer şekilde, Rekabet Kurulu; kartelleşme halinde, davranışsal tedbirlerin sonuç vermediğinin nihai kararla tespiti durumunda ilgili teşebbüslere ancak "ihlalle orantılı" ve "ihlalin etkin biçimde sona erdirilmesi için gerekli olması" kaydıyla yapısal tedbirler uygulayabilecek.





Firmalara yapısal tedbirlere uymaları için en az 6 ay süre tanınacak. Kurum kaynakları ciddi rekabet ihlallerine yönlendirilecek. Firmalar eskiden Rekabet Kurumu’na başvurup muafiyet kararı alırken, şimdi getirdiğimiz düzenlemeyle muafiyet konusunda kendileri değerlendirme yapabilecek, böylelikle hem zamandan hem de olası maliyetlerden tasarruf edilmiş olunacak.”