Tüm dünyada yaşanan pandemi etkisinin ekonomik ve sosyal alanda devam ettiği belirtilen açıklamada; “Özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartları gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Çalışanların salgın döneminde karşı karşıya kaldığı düşük gelir, işsizlik, artan enflasyon günlük yaşantıda sıkıntıları artırmaktadır. Yeni normalleşme sonrası yaygınlaşmaya başlayan salgın hastalığa karşı alınan tedbirler, çalışma ve yaşama şartlarında beklenen iyileşmeyi ötelemiştir. Hane gelirlerinde gerileme ve daha fazla borçlanma yaşanmaktadır. Dört kişilik ailenin açlık sınırı asgari ücretin üstünde olmaya devam etmektedir. Ücretli çalışanlar ve emeklilerinin daha fazla fedakarlık yapacak gücü kalmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Yaşama Maliyeti 3 bin liranın üzerinde

TÜRK-İŞ araştırmasına göre; 2020 Kasım ayında, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden Açlık Sınırı, 2 bin 516 lira 67 kuruş oldu.

Yine dört kişilik bir ailenin; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan Yoksulluk Sınırı 8 bin 197 lira 62 kuruş olarak açıklandı.

Bekar bir çalışanın Yaşama Maliyeti ise Kasım ayında 3 bin 73 lira 63 kuruş olarak hesaplandı.