Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik, 30702 Sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.





Sektöre yeni ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterlilik kriterleri getiren yönetmelik; yeterliliklerine göre sınıflandırılacak olan müteahhitlere yetki belgesi numarası verilmesine, kayıtlarının tutulmasına ve belge numaralarının veya gruplarının iptaline ilişkin usul ve esasları düzenliyor.





Zorunluluk ve Kriterler:





Müteahhitlerin alacağı yetki belgesi numarası; yapı ruhsatında, yapı kullanma izin belgesinde ve yapım işleri sözleşmesinde zorunlu olarak kullanılacak. Ekonomik ve mali yeterliğin sağlanması kapsamında bilanço, banka referans mektubu, iş hacmi, iş deneyimi ve iş gücünü gösteren belgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacak. Müteahhitlerden öz kaynak, toplam aktifler ve kısa vadeli borçlarına dayanan belirli kriterlere sahip olmaları istenecek. İflas eden, tasfiye halinde olan, konkordato ilan eden, işlerini askıya alan, alacaklılara karşı borçlarından dolayı mahkeme idaresi altında bulunan ya da ilgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilenler, müteahhit yetki belgesi alamayacaklar.





Müteahhit Olmaksızın Yapılabilecek Evler:





Tek parselde bir bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda parsel maliki, yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmesi şartıyla kendi yapısını inşa edebilecek. Bu durumda; yalnızca o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir defaya ve tek bir yapıya mahsus olmak üzere, yapı sahibine geçici yetki belgesi numarası verilecek.
Yayım tarihinden 3 ay sonra yürürlüğe girecek olan yönetmelikte yer alan ‘Yetki Belgesi Grupları ve Kullanımı’ ile ilgili madde, 6 ay sonra işlerlik kazanacak.