Edinilen bilgiye göre; Konya Şeker Fabrikası arazisinde yapılacak kentsel dönüşüm projesine, yoğun sanayi faaliyetinin kent içi ulaşımda yarattığı ilave hareketliliğin azaltılması, kent estetiğinde uyumun sağlanması gibi sebeplerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sıcak bakarken Konya Büyükşehir Belediyesi de katkı ve destek veriyor. Proje ile erişilebilir lüks konut konseptinde inşa edilecek ve akıllı ev donanımına sahip olacak konutların yanı sıra sosyal donatıları, spor alanları, alışveriş noktaları ve yeşil alanlarıyla şehrin bir yaşam merkezi kazanacağı değerlendiriliyor.

Anadolu Birlik Holding güvencesi ile gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinde; çekirdek ve geniş aileler için alternatifli konut seçenekleri yer alırken; çocuk oyun alanları, site içi bisiklet yolları gibi alanlarla güvenlik ön planda olacak. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile yan yana olacak projenin hayata geçirileceği alan, şehirdeki tüm eğitim kurumlarına yakınlığın yanı sıra sağlık merkezleri ile şehrin merkez noktalarına kolay erişim olanağı sunan bir lokasyonda yer alıyor. İbadet alanı olarak Konya Şeker camisinin korunacağı projede 66 yıldır Konya’nın en önemli ve ilk sanayi kuruluşlarından biri olan Konya Şeker Fabrikası’nın hatırasını yaşatmak üzere seçilecek bir veya birkaç anıtsal yapı da mimari proje ile muhafaza edilecek.

Projenin start almasıyla birlikte Konya Şeker Fabrikası da şeker üretimini aksatmayacak şekilde fabrikanın revizyon ve bakımda olduğu bir süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yürütülen ve belirlenen birkaç alternatif arazi içinden şeker pancarı ekim sahaları da dikkate alınarak şeker pancarı ve mamul ürün nakliyesi maliyetinin düşük olacağı, üreticinin de pancar teslimini kolay yapacağı en avantajlı lokasyona inşa edilecek.

Çumra Şeker’e ait eski kantar sahasında işçi konutları olarak yapılacak diğer projede ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın makro planda izin süreci tamamlanırken, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlarını onaylaması ile birlikte projenin hemen başlayacağı öğrenildi.

Çumra Şeker Fabrikası’nın 2004 yılında üretime başlamasının ardından Çumra Şeker Entegre Tesislerinin sürekli büyümesi ve her yıl artan istihdam ve tersine göç nedeniyle bölgede üretilen konut sayısının, talebe yetişemez hale geldiği biliniyor. Çalışanların önemli bir kısmı yaklaşık 60 km uzaktaki Konya’da yaşamak ve işe gidiş geliş için günlük yaklaşık 120 km yol kat etmek zorunda kalıyor.

Konut talebinin hem Çumralılar hem de çalışanlar için gelecekte sorun teşkil etmemesi amacıyla harekete geçen Anadolu Birlik Holding, şu anda kullanılmayan kantar sahasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığı ile toplu konut projesi yapmak üzere görüşmelere başladı. Bakanlık ile yapılan ilk görüşmelerde kurumun bu projeye sıcak bakması üzerine, gerekli izin ve onaylar için ilgili kurumlar ile görüşüldüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın makro planda yaptığı değişiklikle projeye izin sürecini tamamladığı, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de imar planları çalışmasında son aşamaya geldiği öğrenildi.

Çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının beklendiği projeden Konya Şeker çalışanları, cüzi miktarda bir peşinat ve uzun vadeye yayılmış taksit seçenekleri ile ev sahibi olabilecekler.