MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda Enerjitik Malzemeler Üretim Tesisi Açılış Etkinliği ve Ürün Lansmanı’nda yaptığı konuşmada, emeklilere ödenen bayram ikramiyesinin bin 100 liraya yükseltilmesi düzenlemesinin Meclis’te varılan uzlaşma ile gerçekleştirildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik tedbirlere ilişkin açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

*Memur maaşları 10 Mayıs Pazartesi itibariyle hesaplara yatırılacak.

*Salgının faaliyetlerini olumsuz etkilediği esnaflara yapılan aylık bin lira gelir desteği ile 750 lira ve 500 lira arasındaki kira desteğinin süresi 1 ay daha uzatıldı.

*Kısa çalışma ödeneği gibi iş sözleşmelerinin fesih yasağı da 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

*Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları eliyle ihtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen bin liralık nakdi yardım, bin 100 liraya çıkartılarak yeniden başlatıldı.

*TESKOMB ve Halkbank aracılığı ile esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemeleri, 1 Temmuz 2021 tarihine kadar erteleniyor.

*TESKOMB kefaleti ile kredi kullanan esnaflardan taksit ödemesi yapamayan 240 bin kişinin borcu, daha sonra tahsil edilmek üzere TESKOMB tarafından bankaya ödendi.

*KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar lira bütçeli ve öncelikle salgın sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik yeni bir destek programı başlatılıyor. Teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecekler. Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar ve 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olmak üzere bu destekten faydalanacaklar. Bu sektörlerde şartları taşıyan mikro ve küçük işletmeler, 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren elektronik devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile başvurularını yapabilecekler.