Araştırma sonuçlarına göre; ülkemizde en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay 2020 yılında yüzde 47,5’e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun payı ise yüzde 5,9’a geriledi.

Makas daha da açıldı

Gelirden en fazla pay alan grubun elde ettiği gelirin, en az pay alan grubun gelirine oranı 7,4’den 8’e yükseldi. Bu oran, en fazla ve en az pay alan yüzde 10’luk gruplar arasında hesaplandığında ise 14,6 oldu. Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan ve değer olarak 1’e yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade eden Gini katsayısı da bir önceki yıla göre 0,015 puan artışla 0,410 olarak tahmin edildi.

Yoksulluk oranları

Toplumun genel düzeyine göre belli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda “yoksul” kabul edilirken, nüfusun tam ortanca kişisinin geliri “Medyan Gelir” olarak adlandırılıyor ve yoksulluk, medyan gelirin belirli bir yüzdesinin oranı olarak ölçülüyor. Bu hesaplamalar doğrultusunda; 2020 yılında göreli yoksulluk oranı yüzde 15, medyan gelirin yüzde 70’i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı ise yüzde 29 oldu.

Söz konusu iki oran arasındaki fark, gelir dağılımındaki bozukluğa işaret eden bir başka veri olarak kabul ediliyor. Tüm bu veriler ışığında; 2020 yılında yüksek gelir elde eden grubun geliri artarken düşük gelir elde eden grubun gelirinin azalmasıyla “Zengin-Yoksul” arasındaki makasın daha da açılmış olduğu görülüyor.

Eğitim durumuna göre yoksulluk

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, farklı eğitim gruplarında yoksulluk oranları şöyle:

*Okur-yazar olmayan fertlerde yüzde 26,7

*Bir okul bitirmeyenlerde yüzde 25,7

*Lise altı eğitimi olanlarda yüzde 14

*Lise ve dengi okul mezunlarında yüzde 8,3

*Yükseköğretim mezunlarında yüzde 3,2

TÜİK tarafından yapılan araştırmada; hanelerin yüzde 32,2’si beklenmedik harcamaları, yüzde 37,3’ü ise iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamadıklarını beyan ettiler.