Çumra Şeker Fabrikası’nın da içinde bulunduğu Çumra Kampüsü’nde gerçekleştirilen programa; Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı İlhan Değirmancı, İlçe Emniyet Müdürü Barış Şengül, İlçe Tarım Müdürü Fatih Demirci, İlçe DSİ Müdürü Bülent Çınar ile Çumra’daki resmi dairelerin amirleri ve diğer bürokratlar, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Anadolu Birlik Holding çatısı altındaki şirketlerin yöneticileri, çalışanlar, bu senenin ilk hasat pancarını getiren üreticiler ve bölge çiftçileri katıldı.

Tören, Saygı Duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ve Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programda açılış konuşmasını yapan Konya Şeker Genel Müdürü Vural Kamil Akyazan; bolluk ve bereket getirmesini dilediği kampanya döneminin 118 gün süreceğini söyledi. Genel Müdür Akyazan konuşmasında; “118 gün boyunca Konya Şeker ve Çumra Şeker olmak üzere iki şeker fabrikamız, Konya Şeker hinterlandında bulunan 222 köyde ve 502 bin 614 dekarlık alanda, 15 bin 47 üreticimizin ürettiği şeker pancarını 8 bölgede, 36 kantarda, 66 boşaltma makinesi ile 7 gün, 24 saat alacak. Her iki fabrikamızla günlük 28 bin ton pancar işleyerek; 710 bin ton yaş pancar küspesi, 130 bin ton melas, 63 bin ton kuru küspe üretilmesi planlanıyor. Şeker pancarından ürettiklerimiz diğer üretim zincirlerini de harekete geçirecek. 12 ay boyunca Konya Şeker’in çarkları üreticinin tarladaki üretimini desteklemek için, üretimi teminat altına almak, pancar ziraatının ilanihaye devam edebilmesi için dönecek. Salgının gölgesinde yaptığımız bu seneki kampanya açılışımızda salgına rağmen tarlayı boş bırakmadığınız için hepinize şükranlarımı sunuyor, kampanya dönemimizin başta üreticilerimiz olmak üzere şehrimize, ülkemize tekrar hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.   

“Bölge kalkınmasının can damarı”

Daha sonra kürsüye gelen ve geçtiğimiz günlerde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz’ı da rahmetle anan Çumra Belediye Başkanı Recep Candan; “Mavi Tünel’in tamamlanmasıyla bölgede sulu tarım daha da artacak. Kampanya dönemimizin açılışı bizim için çok değerlidir. Çumra Şeker’in, Konya Şeker’in bölgemize, ülkemize ne kadar büyük katkı yaptığı malumunuzdur. Bu kampüste sadece Çumra Şeker değil, onlarca fabrikamız var. Burada çalışan binlerce kardeşimiz var, burada çalışanların dışında dolaylı olarak nakliye sektörü başta olmak üzere yan sektörler de destekleniyor. Gerek Çumra Şeker’in gerekse de entegre tesislerin faaliyeti ile Çumra ekonomisine çok büyük bir katkı sağlanıyor, Çumra’nın sosyal hayatının düzenli olmasına çok büyük katkı sağlanıyor, Çumra’da toplu konutun ilerlemesine katkı sağlanıyor, bunları da yeri geldiğinde tespit etmemiz gerekiyor. Bu vesileyle, bu tesislerin kurulmasından bu noktaya kadar gelmesinde emeği geçenlere ve Genel Başkan Recep Konuk’a huzurunuzda tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, kampanya döneminin ilk pancarını getiren çitçiler arasından kura ile belirlenen 3 çiftçiye çeşitli hediyeler takdim edildi. Kurban kesimi ve okunan dualarla birlikte kampanya döneminin açılışı yapılarak pancar alımına başlandı. Konya Şeker Fabrikası’nın kampanya açılışı ise 28 Eylül 2020 Pazartesi günü yapılacak ve Konya Şeker’de de pancar alımına başlanacak.

Göreve geldiği gün itibariyle pancarların kantara tesliminde mesai mevhumunu ortadan kaldıran PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un talimatlarıyla 8 bölgede 36 kantar ve 66 boşaltma makinesi ile 7 gün 24 saat pancar alımı yapılıyor. 2020-2021 Kampanya Döneminde alımı gerçekleştirilecek olan pancarın tamamına yakınının fire-polar analizi de üreticilerin pancar teslimi sırasında gelişmiş ekipmanlarla yapılacak.

Şeker üretim prosesinin yan ürünlerinden biri olan küspe, özellikle kış aylarında bölge hayvancılığın kaba yem ihtiyacını karşılarken diğer yan ürün olan melastan üretilen etanol ile Konya Şeker bir taraftan benzinlere katkı maddesi sağlayarak benzinin karbon salınımını düşürürken, diğer yandan da daha çevreci bir tesis olma özelliğiyle ülkemizin etanolde dışa bağımlı olmasının önüne geçiyor. Bu arada tüm dünyayı saran pandemi sürecinde Konya Şeker ve diğer şeker fabrikalarında üretilen etanol sayesinde ülkemiz dezenfektan üretiminde sıkıntı yaşamamıştı. Hem kolonyanın hem de dezenfektanın hammaddesi olan etanolün pandemi sürecinde ticaretine sınırlamalar getirilmiş ve uluslararası piyasalarda ticareti sınırlandırılan ürünlerden biri de etanol olmuştu.

32 kalem ürün alımı, 11 bine ulaşan istihdam

Konya Şeker 1999 yılında çiftçiye tarımsal ürün bedeli olarak 55 milyon TL ödüyordu. 2019 yılında ise çiftçiye ürün bedeli olarak 2 milyar 547 milyon 216 bin 503 TL ödendi. Konya Şeker, 18 yıl önce bin 236 kişiyi istihdam ederken bugün bu sayı yaklaşık 11 binlere çıkmış durumda. 1999 yılında çiftçiden sadece pancar alımı yapılırken, bugün pancarın yanı sıra ayçiçeği, kanola, mısır, arpa, buğday, üzüm, patates başta olmak üzer 32 kalem ürün alımı yapılıyor.

Türkiye’nin 500 sanayi devi arasında 49. sırada yer alan Konya Şeker’in yanı sıra ilk 500’de yer bulan 3 şirketinden Panagro Tarım Hayvancılık ve Gıda San. Tic. AŞ 154’üncü, Soma Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 164’üncü ve Kangal Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 371’inci sırada olmanın gururunu yaşıyor.