Akşehir’in Yüzünü Güldüren İhracatçı Firmaların Başarı Hikayeleri: KALKAN TARIM





KALKAN MEYVE , Devlet memurluğundan emekli olduktan sonra, 1999 yılında ham madde temini ile sektöre giren İsmail Kalkan tarafından kurulmuş. Uzun yıllar süren komisyonculuk faaliyeti yürüten Kalkan, bilgi birikimini 2007 yılında üretim tesisi kurarak taçlandırmış.





2009 yılında öğretmenlik hayatına son veren Ender Kalkan ve Ziraat Mühendisi Ömer Kalkan’ın şirket yönetimini devralmalarının ardından ismi KALKAN TARIM olarak tescillenen firma, hızlı bir büyüme trendi yakalamış.





İkinci jenerasyonun başarısı





Yönetimi üstlenen ikinci jenerasyon, ilk olarak bölgede Kiraz Paketleme Tesisi’ni faaliyete geçirmiş ve 2011 yılına kadar başarılı bir şekilde yürütmüş.





2011 yılında Ömer Kalkan‘ın vefatından önce ortak proje olan Dondurulmuş Gıda sektörüne ilk adım atılmış.





Ender Kalkan




2012 yılında da üretimine başlanmış ve bu tarihten sonra firmanın yurt dışı pazarlara açılması gerçekleşmiş.





Bugün Kalkan Tarım, yüzde 80‘i ORGANİK TARIM sözleşmesi olan yaklaşık 500 çiftçiden alım yapıyor. 7 bin dekar alanı kapsayan ekim alanı ile bölgenin en büyük zirai ham madde alıcılarından biri konumunda.





Avrupa standartlarına uygun bir şekilde dizayn edilen fabrikası, makine parkları ve depoları ile hızla büyüyen bir tesise sahip.





5 bin m2 kapalı alandan, 2016 yılında Akşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 31 bin m2 açık arazi üzerine kurulu 9 bin m2 kapalı alana ulaşmış.





Standartlara uyumlu modern üretim





İşletme, Avrupa’nın en modern üretim tesislerinden birisine sahip. Saatte kapasitesi 12 ton olan üretimiyle günlük 240 ton çilek üretebiliyor. Tamamı yerli olan üretiminin yüzde 75’ini ihraç ederek ülke ekonomisine ciddi bir döviz girdisi sağlıyor.





Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında 20’ye yakın ülkeye satış yapan Kalkan Tarım; Kosher, ISO 22000 (HACCP) ve ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Standartları’nın yanı sıra dünyada sayılı markalara verilen en üst düzey kalite belgesi olan “BRC-A Kalite” belgesine de sahip.





Meyve ham maddesinin yoğun olarak sağlandığı bölgelere ve iç pazarda tüketimin yoğun olduğu büyük şehirlere yakın stratejik konumu, firmaya önemli avantajlar sağlıyor.





Özellikle, tesislerin verimli ekim alanlarına yakın olması sayesinde Kalkan Tarım, ziraat mühendislerinin denetiminde yetiştirilen sağlıklı Organik Tarım üretiminin en hızlı şekilde fabrikaya ulaştırılmasını sağlıyor.





I.Q.F. denilen Bireysel Şok Dondurma tekniği kullanılarak işlenen meyve-sebzeler bire bir şoklanarak donduruluyor. Bu teknik sayesinde hücre öz suyunu salmayan, besin değerlerini kaybetmeyen, fiziksel yapısında ve doğal lezzetinde herhangi bir bozulma olmayan ürünler, sağlıklı bir şekilde tüketiciye sunulmuş oluyor.





Saydığımız avantajlarıyla firmanın stratejik öneme sahip olan konumu, Akşehir’in de bölgede ne kadar önemli ve değerli bir üretim ve pazarlama potansiyeline sahip olduğunu ispatlıyor. Öte yandan, Kalkan Tarım gibi firmaların ihracat girdileriyle şehrin hangi noktalara gelebileceğini gösteriyor.





İşletme, tarımda kendine yetebilen ve üretim fazlasını ihraç ederek döviz girdisi sağlayan bir ülkede ekonomik sıkıntıların da yaşanmayacağı gerçeğinden hareket ediyor. Aynı zamanda Akşehir’in, ülkenin lokomotifleri arasında da yer alabileceğini kanıtlıyor.





Kalkan Tarım’a başarılarının devamını diliyoruz.