Söz konusu yasal düzenleme ile kullanım ömrü henüz dolmayan teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılması, israfın ve çevreye verilen zararların önlenmesi, ithalatın azaltılması, tüketicilerin bütçelerine daha uygun bedelle ve güvenli bir şekilde ikinci el cihaz almalarının sağlanması amaçlanıyor. 

Hazırlanan Yönetmelik taslağı, “Yenilenmiş Ürün” sisteminin yasal altyapısını oluşturacak. Bu sayede tüketiciler, kullanılmış teknolojik ürünlerini satarken veya ikinci el ürün alırken güvenli bir şekilde hareket edebilecekler. Satın aldığı yenilenmiş ürünle ilgili sorun yaşayan tüketiciler de garantiden kaynaklanan haklarını kullanabilecekler.

Bakanlıktan Yenileme Yetki Belgesi alarak faaliyette bulunacak olan yenileme merkezleri, tüketicilerden kullanılmış ürünleri almak ve yenilenmiş ürünleri satmak üzere kendilerine bağlı çalışan alıcı ve satıcı kanalları oluşturabilecekler. Yenilenen ürünlerin ambalajında, etiketinde ve reklamlarında “Yenilenmiş Ürün” ibaresine yer verilecek. Ayrıca bu ürünlere en az 12 ay garanti verilmesi zorunlu olacak.

Yönetmelik taslağında ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve değerlendirmelerinin alınarak son aşamaya gelindiğini vurgulayan Bakan Pekcan, söz konusu düzenlemenin yakın zamanda hayata geçeceğini bildirdi. (İHA)