Yönetmeliğin, ikinci el taşıt ticaretinin adil rekabet koşulları altında, kolay, hızlı ve güvenli bir ortamda yapılmasının sağlanması ve sektörün sağlıklı bir işleyişe kavuşturulması amacıyla hazırlandığını söyleyen Bakan Pekcan’ın dikkat çektiği hususlar şöyle:

*Ticaret Bakanlığınca aksi tespit edilmedikçe, 1 takvim yılı içinde 3’ten fazla taşıt satışı ticari faaliyet kabul edilecek ve kayıt dışı ticari faaliyetler takip edilerek yaptırım uygulanacak.

*İş yeri açma ve çalışma ruhsatının, yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar arasına eklenmesiyle; artık ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmayan işletmelere yetki belgesi verilmeyecek.

*Belediyelere getirilen yükümlülükler ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin ruhsat düzenlenen işletmeler Bakanlık tarafından takip edilecek ve yetki belgesi almadan faaliyette bulunan işletmeler belirlenebilecek.

Resmi Gazetede yayımlanan ve değişiklikleri içeren yönetmelikten önemli başlıklar ise şöyle sıralanıyor:

*Motorlu kara taşıtları alım satım danışmanları Seviye 4, alım satım sorumluları ise Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmak zorundadır. Danışmanların ortaöğretim veya yükseköğretim, sorumluların ise yükseköğretim kurumlarının, motorlu kara taşıtları ticareti ile ilgili bölümlerden mezun olmaları durumunda yetki belgesi şartı aranmaz.

*Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulur. Tanıtım kartında; yetki belgesi numarasına ve ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin asgari şu bilgilere güncel olarak yer verilir:

Markası, cinsi, tipi ve model yılı, rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası, plaka numarası, yakıt türü, kilometresi, satış fiyatı, boyalı ve değişen parçaları, niteliği belirtilmek suretiyle hasar kaydı, üzerinde rehin veya haciz gibi şerhlerin bulunup bulunmadığı.

*İnternet ortamında ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine yönelik ilan verilmesine aracılık eden gerçek veya tüzel kişiler; işletmelerin üyeliğinden önce Bakanlığın internet sayfası veya Bilgi Sistemi üzerinden yetki belgesi kontrolü yapmak ve yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin üyeliğine izin vermemek, aynı ikinci el motorlu kara taşıtına yönelik birden fazla işletme tarafından verilen ilanlarda, taşıt sahibi olan veya o taşıta ilişkin taşıt teslim belgesi bulunan işletmenin talebi halinde yetkisiz verilen ilanları yayımdan derhal kaldırmak, talep ve şikayetler için müşteri hizmetleriyle iletişim olanağı sunmak hususlarında yükümlüdür.

*TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip ekspertiz işletmesi bulunmayan illerde faaliyet gösteren işletmeler hariç olmak üzere, ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten önceki 3 gün içinde ekspertiz raporu alınır. Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenir. Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir.

*Bir yapı veya alan bütünlüğünde; nüfusu 150 binden az olan yerleşim yerlerinde en az 15, nüfusu 150 bin ve üzerinde olan yerleşim yerlerinde ise en az 30 işletmenin faaliyet göstereceği toplu iş yerleri oluşturulabilir. Toplu iş yerleri oluşturulurken, bu iş yerlerinin çevreye ve trafiğe getireceği yükler ile ikamet amacıyla kullanılan yerlere uzaklığı ve ulaşım olanakları dikkate alınır.