Entegre Meyve ve Sebze İşleme ve Paketleme Tesisi



Yapılacak entegre meyve-sebze işleme ve paketleme tesisi ile tarımla sanayinin entegrasyonu sağlanıp, istihdama katkı, işsizliğe çare, Akşehir ekonomisine ivme sağlayarak katma değer üretilecektir.

 

            Her gün bir projesini açıklayan, Ak Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Yük. Müh. Salih Akkaya, Akşehir’de yaklaşık 2000 kişinin istihdamını sağlayacak bir entegre meyve sebze işleme tesisi projesi ile işsizlik sorununun büyük ölçüde çözüleceğini belirtti.

 

Akkaya, meyve ve sebze üretiminde önemli bir potansiyele sahip ilçemizde, malesef meyve-sebze ürünlerini işleyecek değerlendirebilecek yeterli kapasitede tesis bulunmamaktadır. Üreticimiz ürünlerini, köylerde bulunan komisyoncular aracılığıyla ihracat firmalarına ya da büyükşehirlerden gelen komisyonculara satmaktadırlar. Zaman zaman sattığı ürünlerin parasını alamamakta ve mağdur olmaktadırlar. Bazı vatandaşlarımız ürün bedellerini diğer hasat döneminde almaktadır.

        

Yapmayı planladığımız entegre tesisimizle üreticilerimizin meyve ve sebzelerini en iyi şekilde değerlendireceğiz. İhracatçı firmalar kaliteli ürünleri kendileri belirlediği fiyatlarla satın almakta ve meyve borsası fiyatlarını kendileri oluşturmaktadır. Yakınımızda bulunan Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinde yumurta borsası bulunmakta ve bu borsa adeta yumurta fiyatlarını belirlemektedir. Biz de meyve ve sebzelerimizin borsasını oluşturarak ihracatçının belirlediği fiyata satmak zorunda kalmayacağız. Borsamızla üreticilerimiz en iyi fiyata ürünlerini satacak, fiyatı borsa belirleyecektir. Ayrıca halk dilinde ikinci sınıf olarak bilinen ürünlerin de tesislerde işlenerek, iyi fiyata satılabilme imkanı doğacak, işsizliğe çare, istihdama katkı ve ülke ekonomimize katma değer sağlanacaktır.

 

AKKAYA: AKŞEHİR SEBZE VE MEYVECİLİKTE BÖLGENİN YILDIZI OLACAKTIR.

 

Tesisimizde sebze ve meyvelerin işlenmesi ile reçel, marmelat, sirke, turşu, meyve suyu, meyve pekmezi, meyve kreması, salça, kuru meyve v.b. üretimi yapılacaktır. Ürün yelpazesinin genişletilmesi ile hasatı yapılan sebze ve meyvelerin on iki ay boyunca satışı sağlanacaktır. Toplanan sebze ve meyvelerin bekleme süresi az olduğundan, istediğimiz fiyata satamıyoruz. Bunun için tesisimiz sezonluk değil, devamlı hizmet verecektir. 

 

Tesisimiz entegre bir tesis olduğundan, meyve ve sebzelerin alımından bekletilmesine, şoklanmasından kurutulmasına, işlenmesinden paketlenmesine ve pazarlanmasına dönük tüm departmanları ile hizmet sunacaktır.

Hedef olarak ilerleyen süreçte işlenen ürünlerin yurtdışına ihracatı yapılarak, döviz girdisi sağlanacaktır.

 

Tesisimizde yaklaşık 2000 vasıflı ve vasıfsız işçi çalıştırarak istihdama katkı sağlanmış ve işsizlik oranımız düşürülmüş olacaktır. Bu durum Akşehir ekonomisini ciddi anlamda canlandıracak, Akşehir’i çevre yerleşim yerleri arasında önemli bir konuma getirecektir.