Akşehir’deki önemli tarihi yapılardan biri olan ve mülkiyeti Akşehir Belediyesi’ne tescilli bulunan Yukarı Hamam (Gavur Hamamı); geçtiğimiz Ağustos ayında başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, hamam özelliği korunarak restoran işlevi ile turizme açılacak.





Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak bir açıklamada bulundu. Akkaya açıklamasında; “Çimenli Mahallemizde bulunan ve ihalesi, Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğünce KDV hariç 3 milyon 425 bin lira bedelle yapılmış olan bu tarihi eserimizin restorasyonu, Akşehir Belediyesi ve Konya Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı eş finansmanı ile finanse edilmektedir. Çalışmaların yüzde 20’si tamamlanmıştır. Restorasyon sonrasında hamam özelliğini kaybetmeden restoran işlevi verilerek kullanıma açılacak olan bu tarihi yapımız, Akşehir’imize ve turizmine katkı sağlayacaktır” dedi.





Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından tescillenmiş olan yapının 02.07.1968 tarihli eski eser fişinde; kitabesinin olduğu ve hamamın, Ermeni Cemaati tarafından 1895 yılında Mıgırdıç Kalfa’ya inşa ettirildiği bilgisi yer alıyor. Dış havuzun ve hamamın kendine özgü ısıtma sistemi, yapıyı tipik hamamlardan farklı kılıyor.