Görmeyenleri Koruma Derneği Akşehir Temsilcisi Hüseyin Çığ; SGK tarafından yapılan, aynı evde yaşayan bakıma muhtaç yakınına bakan ve evde bakım aylığı alan yaklaşık 700 bin kişinin düşük primle emekli olmalarını sağlayacak çalışmanın memnuniyet verici olduğunu söyledi.





Taslağa göre, yaşlı ve özürlü yakınına kendisinden başka bakacak kimsesi olmayan, bu nedenle başka bir işte çalışamayan ve evde bakım yardımı alanlar “sosyal güvenlik” kapsamına alınacak ve sigorta primleri devlet tarafından yatırılarak emekli olmaları sağlanacak.





Bakıma muhtaç hastası ve ağır engelli raporlu yakını olan herkes, evde bakım parası almak için başvurabiliyor. Bu imkandan yararlanabilmek için yakın akraba veya resmi vasi olma şartı aranıyor. Maaş alabilmek için, hane içindeki gelirin 847 TL’yi geçmemesi gerekiyor. Gerekli şartları yerine getirenlere aylık bin 305 lira maaş bağlanıyor. Evde bakım maaşı için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na başvuru yapılması gerekiyor.