ATATÜRK'ün Talimatıyla Kurulmuştu





Emlak Bankası, 3 Haziran 1926'da Atatürk'ün talimatı doğrultusunda 20 milyon TL sermaye ile kuruldu. 1953 yılında ödenmiş sermayesi 300 milyon TL'ye çıkarılan banka, Ankara Yenimahalle, Ankara-Telsizler, İstanbul-Levent, İstanbul-Koşuyolu İstanbul-Emekli Subay Evleri, İstanbul-Ataköy, İzmir-Denizbostanlısı, Edirne-Mimar Sinan, Eskişehir-Yunuskent, Urfa, Çankırı ve Diyarbakır konutları projelerine imza attı.





Banka bu dönemde kendi inşaatlarının yanı sıra, Ankara Türk Ocakları Merkez Binası, Merkez Bankası Binası, Ankara Devlet Opera ve Balesi, Milli Savunma Bakanlığı Konutları, TRT Sitesi, Devlet Mahalleleri, TBMM Lojmanlarını da inşa etti. Faaliyet gösterdiği son yıllarda ise İstanbul-Ataköy, Ataşehir, Bahçeşehir, Mimaroba, Sinanoba, Ankara-Bilkent, Elvankent, Konutkent, İzmir-Gaziemir, Mavişehir gibi projeleri gerçekleştiren banka, konut, dış ticaret ve denizcilik sektörlerinde uzmanlaştı.





Ancak 3 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Emlak Bankası'nın bankacılık yapma yetkisi sona erdirildi ve tasfiye kapsamına alındı.

















Neden kapatıldı?





Emlak Bankası, 1988'den kapatılma kararına kadar geçen süre içerisinde bankacılıktan ve inşaat işlerindeki başarısından daha çok Banka'da yaşanan çok sayıda yolsuzluk ve atanan genel müdürleriyle gündeme gelmesi sonrasında tasfiye sürecinin başlatılması kararı verildi. Emlak Bankası'nda görev yapan toplamda 9 müdürü mahkemelik oldu. Siyasilerin de oldukça gözdesi olan Emlakbank, 2000 yılı itibariyla özkaynaklarını tamamen yitirerek sürecin başlamasına neden olan konulardan biri olmuştu.





03.07.2001 tarih ve 24451 sayılı resmi gazetede yayımlanan 4684 sayılı kanun ile, Türkiye Emlak Bankası anonim şirketinin bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme yetkisi sona ererek tasfiye haline girmiştir. Bankamız Şubeleri B.D.D.K.nın 06.07.2001 tarih ve 5508 sayılı onayı doğrultusunda 09.07.2001 tarihinden itibaren T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya T.Halkbank A.Ş.'ne devredilerek, Bankanın tasfiye işlemlerine başlanmıştır. Tasfiye hali ve tasfiye işlemleri 27.05.2017 tarihine kadar sürmüş, Bu tarihte yayınlanan 7020 sayılı kanunla Bankanın tasfiye hali kaldırılmıştır.

















Emlak Bankası'nın yeniden yapılandırma sürecini başlattık





Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz yıl Aralık ayında "Emlak Bankası'nın yeniden yapılandırma sürecini başlattık" demişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Emlak Bankası'na ilişkin gelişmeleri yakından takip etmiş ve gayrimenkul sektörüne destek olmak adına ithal malların burada üretilmesi için bankanın kuruluş sürecini işlettiklerini belirtmişti.





Böylece gayrimenkul sektörüne Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın destek olması bekleniyor.





BDDK’nın 26.02.2019 tarihli toplantısında, 43890421-101.01.01-E.3768 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonrasında, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 10 uncu maddesi ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 7’nci maddesi kapsamında yapılan değerlendirme neticesinde, Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.’ye faaliyet izni verilmesine dair karar verildi.





BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURULU’nun ilgili kararı, 27.02.2019 tarih ve 30699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.





Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., katılım bankacılığı adı altında hizmet verecek olup, faizsizlik prensiplerine göre çalışan, bu prensiplere uygun her türlü bankacılık faaliyetlerini gerçekleştiren, kar ve zarara katılma esasına göre fon toplayıp, ticaret, ortaklık ve finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandıran bir bankacılık modeli ile tüketicinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.