Cumhuriyet Halk Partisi Akşehir İlçe Başkanlığı, Büyükşehir Yasası başlamadan Akşehir’e bağlı köylerdeki çöplerin toplanma hizmetiyle ilgili eleştirilerde bulunarak bir basın bildirisi yayınladı.


CHP’den yapılan bildiride şu ifadeler yer aldı:


Yerel Yönetimler yasası henüz yürürlüğe girmeden durumdan vazife çıkaranlar şehirdeki çöp konteynırlarını köylere göndererek buralarda attığı nutuklarla sözüm ona köylere hizmet götürdüğünü ifade etmiş, böylece bu işin reklamını da başarıyla tamamlayan zat-ı muhteremler geçenlerde Akşehir’deki çöp sorununu da nasıl çözdüğünü anlatan bir sayfalık yazıyı Akşehirliye dağıtarak yine bu işin reklamını başarıyla yaptığını zannetmiş olmalı. Fakat bu yazıyla kendi kendini ele vermiş, adeta suçüstü yakalanmıştır. Çünkü kendi imzasıyla Akşehir halkına dağıttırdığı bu yazıda ‘’….çöp konteynırının içerisinde saatlerce kalan çöp, etrafa kötü koku yayıyor, özellikle yaz aylarında mikroorganizmaların çok çabuk üreyip yayılmasına neden oluyor, sineklerin çoğalmasına yol açıyor, ayrıca çöpten sızan sızıntı suyundan da konteynırlar çok sık deliniyor ve değiştirilmesi gerekiyordu. Değiştirilen çöp konteynırlarının maliyeti bir yana bu konteynırlar ne kadar ilaçlanırsa ilaçlansın %100 dezenfekte edilemiyordu. Bunun yanı sıra; konteynırlar sık sık yanıyor ve zararlı gazlar açığa çıkıyordu. Çöp konteynırlarından alınan çöpler ise vahşi depolama alanı dediğimiz alanlara gelişi güzel atılıyor, yalnız atıldığı toprağa değil etrafında bulunan toprağa ve yerleşim yerlerine de zarar veriyordu. Ayrıca çöplerden gelen sızıntı sularının da yer altı suları ile karışması ile birlikte hepimizin sağlığına dolaylı yollardan da olsa zararı dokunuyor, kanser ve benzeri hastalık vakalarında da artış gözleniyordu…’’denilmektedir.


                Şimdi bu zat-ı muhteremlere  sormazlar mı? Şehirde kullanılırken (üstelik şehirde konteynırlar günlük boşaltılıyorken) bu kadar zararları olan çöp konteynırları köylerde (ki haftada bir alınıyor çöpler) zararlı değil mi?


                Şehirde mikrop saçtığı, sinek yuvası olduğu, yakıldığı zaman da etrafa zehirli gazlar yaydığı, %100 dezenfekte edilemediği, ekonomiye yük getirdiği ifade edilen çöp konteynırları köylerde aynı sorunlara yol açmıyor mu?


                Ortada bir yanlış uygulama olduğu kesin. Ama insan sormadan da geçemiyor köydeki uygulama mı doğru, şehirdeki uygulama mı? Yoksa çöp konteynırları birkaç günde aklandı mı?


                Yüce Atatürk’ün ‘’Milletin efendisi’’ olarak gördüğü köylü bu uygulamayla insan yerine konulmak istenilmiyor mu?


                Anlayan beri gelsin.