Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın konuyla ilgili paylaşımında; hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için modern imalat ve bilişim teknolojilerinin desteği ile verimlilik ve yüksek katma değer odaklı imalat sanayi yapısının oluşturulması gerektiği vurgulanarak akıllı dijital teknolojilerin kullanılmasının katkıları şöyle sıralandı:

*İmalat süreçlerinde hız ve verimliliğin arttırılabilmesi,

*Birbirleri ile haberleşen nesnelerin otonom eylemleri ile proseslerin (süreçlerin) optimize edilebilmesi,

*Hata-bakım-stok masraflarının azaltılabilmesi.

Başvuru yapılabilecek Proje Teklif Çağrıları şöyle:

2020-01 Proje Teklif Çağrısı/İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesi:

Akıllı dijital teknolojilerle ilgili ürün ve çözüm geliştiren elektronik, bilişim, makine imalat sektörlerindeki teknoloji geliştiricisi KOBİ’ler; imalat sanayi sektörüyle ilişkili 8 dijital teknolojiden birini veya entegre çalışmak kaydıyla birkaçını birlikte içeren ürün/yazılımlarında katma değer arttırıcı iyileştirmeler yapmak ve/veya geliştirdikleri ürün/yazılımlarını ticarileştirmek için proje sunabilecekler.

2020-02 Proje Teklif Çağrısı/İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin arttırılması:

İmalat sanayi sektöründeki KOBİ’ler, imalat sanayi sektörüyle ilişkili 8 dijital teknolojiden biri veya birkaçını birlikte üretim ve ilişkili iş süreçlerine adapte etmek için proje sunabilecekler.

Koşullar ve destek oranı:

Proje teklif çağrılarının yalnızca biri için başvuru yapılırken, çağrı kapsamındaki uygun proje konuları içinden ise çoklu seçim yapılabilecek.

Yüzde 60 olan destek oranı üzerinden hesaplanacak desteğin yüzde 30’u geri ödemesiz ve yüzde 70’i teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenecek. Çağrı kapsamında işletme başına 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon TL’ye kadar destek verilebilecek.

Proje Başvuru Formu Örneği, Başvuru Kılavuzu, gerekli diğer dokümanlar ve programın uygulama esaslarına; www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşılabilecek.