Akşehir T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde; tarımsal faaliyetler ile hediyelik eşya, demir, mobilya ve tekstil atölyeleri ağırlıklı çalışmalar yapılıyor ve yaklaşık 60 hükümlü istihdam ediliyor.

Tarımsal yerli üretim faaliyetleri kapsamında, 450 dekarlık tarım arazisinde; sebze, meyve, tahıl ve yem bitkileri yetiştiriciliği gerçekleştiriliyor. Hükümlülerin bir yandan meslek edinmeleri ve topluma kazandırılmaları, bir yandan da üretime katılarak ekonomiye katkı sağlamalarının amaçlandığı tarımsal faaliyetlerde 2 İnfaz Koruma Memuru ve 40 hükümlü görev alıyor.

Pandemi sürecinde de hız kesmeden devam eden bu çalışmalar doğrultusunda; domates, biber, patlıcan, patates, soğan vb. ürünlerin yanında arpa, buğday ve yemlik mısır üretimleri de gerçekleştirildi. Üretim aşamalarında, ürünlerin dikiminden ilaçlanmasına kadar olan dönemde tarımsal üretimin devamlılığı ve kalitesinin artırılması için Akşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendislerinden destek alınarak hükümlülere uygulamalı eğitimler verildi. Üretimi yapılan ürünler kurumun ihtiyacı karşıladığı gibi, diğer Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüklerine, İşyurdu Müdürlüklerine, personele ve Akşehir halkına satışları da gerçekleştirildi.

Atölye Faaliyetleri

İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde bulunan mobilya atölyesinde, Ceza İnfaz Kurumlarında hükümlü ve tutukluların eğitim amaçlı dijital dönüşüm süreci için planlanan sınıflarda kullanılmak üzere 650 bilgisayar masası imalatı gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra çeşitli dolap, masa vb. ürünlerin üretim aşamalarına, 1 Mobilya Teknisyeni ve 8 hükümlü katkı sağlıyor.

İşyurdu bünyesinde bulunan hediyelik eşya atölyesinde, hükümlülerin el işi beceri ve yeteneği kazanmaları, ekonomik olarak desteklenmeleri ve tahliyeleri sonrasında ifa edebilecekleri bir meslek edinmeleri amaçlanıyor. Nasreddin Hoca ile Gülmecenin Başkenti adını alan Akşehir’in sosyal ve kültürel anlamda tanıtımına yönelik, yöreye özgü turistik hediye mahiyetinde Nasreddin Hoca biblo ve magnetleri de üretilen hediyelik eşyalar arasında yer alıyor.

Tekstil atölyesinde meslek öğrenerek topluma kazandırılmaları yolunda önemli bir adım atan hükümlüler, demir atölyesinde de ürettikleri okul sırası, pencere korkuluğu, balkon korkuluğu, demir kapı vb. ürünleri resmi kurumlar ve Akşehir halkının ihtiyaçlarının karşılanmasında rol alıyorlar.

Atatürk’ün Söylediği Gibi

Akşehir T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler, Cezaevleri sorunu çok önemlidir. Kişisel özgürlüğü kısıtlanan vatan evladının ceza süresi sonunda topluma yararlı olacak bir vatan evladı olarak yetiştirilmesi gereklidir” sözünün gereğini yerine getirmek üzere önemli ve değerli bir gayretle faaliyetlerini sürdürüyor.

Gerek tarımsal faaliyetler gerekse kurum bünyesinde oluşturulan mesleki atölyelerde, etkin bir şekilde üretime dahil edilen hükümlülerin; bir meslek veya sanat edinmeleri, iyileştirme ve rehabilitasyon süreçlerinin daha verimli olması, ekonomik fayda elde etmeleri, tahliyeleri sonrasında toplumla bütünleşmeye hazır hale gelmeleri ve ülke ekonomisine katkı vermeleri hedefleniyor.