Proje kapsamında, evlerinde bitkisel atık yağ, karton ve kağıt, cam, plastik, pil, ilaç, metal, ahşap, tekstil, otomobil lastiği, ilaç atıkları gibi geri dönüşümü yapılabilen atıkları olan vatandaşlar; akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlarına indirecekleri program ile bu atıkları Akşehir Belediyesi’ne teslim ederek, kazandıkları puanlar karşılığında bisiklet, tablet, futbol ve basketbol topu alabilecekler. Vatandaşlar ayrıca, belediye sosyal tesislerinden indirimli yararlanılması gibi birçok promosyon kazanabilecekler.

Projenin, Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım programında bir konuşma yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya; çevrenin, ecdadımızın bize bıraktığı bir miras değil geleceğimize bozulmadan aktarmamız gereken bir emanet olduğunu belirterek, gelişigüzel kirletilen çevrenin tekrar eski haline dönebilmesi için çok büyük bedeller ödendiğinin altını çizdi.

Konya’da ilk düzenli katı atık tesisi ve yüzde 94 Avrupa Birliği hibe desteği ile atık su arıtma tesisinin Akşehir’de yapıldığını hatırlatan Başkan Akkaya; bu tesis sayesinde Akşehir Gölü’ne saniyede 172 litre arıtılmış suyun verildiğini, şehrin doğalgaza da AK Belediyecilik döneminde kavuştuğunu söyledi.

Çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen Sıfır Atık Yönetmeliği’nin 12 Temmuz 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Başkan Akkaya; “Bu yönetmeliğe göre Akşehir ölçeğindeki ilçelerimizin 31 Aralık 2021 tarihine kadar bu uygulamaya geçmesi bekleniyordu. Akşehir Belediyesi olarak o tarihe bırakmadan, bu yılın başında geçişi gerçekleştirdik. Konya belediyeleri arasında, sıfır atık belgesini alan ikinci belediye olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Entegre Çevre Bilgi Sistemine kayıt olduk. Bu günkü projemiz de bu Sıfır Atık Projemize katkı verecek önemli bir projedir. Atma Tıkla Projemiz Türkiye’de bir ilktir” şeklinde konuştu.

Türkiye’de ilk defa böyle bir projenin başlatılmasından mutluluk duyduklarını belirten AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem de konuşmasında; “Projenin ismi de güzel ve etkili olmuş. Çevreyle ilgili bütün kaynakları daha büyük bir hassasiyetle korumamız gerekiyor. Programı yapan Ozan Demireğen kardeşimize teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmanın ardından, Konya Milletvekili Erdem ve Başkan Akkaya tarafından, programı yazan Akşehirli bilgisayar mühendisi Ozan Demireğen’e bir plaket takdim edildi. Daha sonra, Akşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Orhan Uyar, projenin nasıl yürütüleceğine ilişkin olarak katılımcılara bilgi aktarımında bulundu.

Uygulama nasıl kullanılacak?

Vatandaşlar, Atma Tıkla Projesi’ne katılmak için ‘atmatıkla’ mobil akıllı cihaz uygulamasını cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarına yükleyebilecekler. Sonrasında ise evlerinde oluşabilecek geri dönüşebilen atıkları, bu uygulama sayesinde giriş yaparak; atıkların cins ve miktarına göre bildirim oluşturup ana kullanıcıya sistem üzerinden kayıt yapacaklar.

Kayıt yapılan kişilerin atıkları, Akşehir merkez mahallelerinde haftanın belirli gün ve saatinde evlerinden belediye ekipleri tarafından alınırken atıkların karşılığı, bildirimi yapan kişinin sistemdeki kullanıcı adına puan olarak yüklenecek. Akşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne müracaat edilerek, yüklenen puanlar üzerinden, programda belirtilen ödül sistemine göre çeşitli ödüller kazanılacak.

Hangi atık kaç puan?

Ödül sisteminde atıklar, cins ve miktarlarına göre puana dönüşürken; bitkisel atık yağın 1 litresi 200 puan, karton ve kağıdın 1 kilogramı 25 puan, plastiğin 1 kilogramı 100 puan, pilin 1 kilogramı 200 puan, elektronik atıkların 1 kilogramı 50 puan, cam ambalaj atıklarının 10 kilogramı 50 puan, demirin 1 kilogramı 75 puan, ahşabın 10 kilogramı 50 puan, tekstil ürünlerinin 10 kilogramı 50 puan, oto lastiklerinin 10 kilogramı 25 puan, ilacın 1 kilogramı 200 puan, floresan lamba ve cıva içeren atıkların 1 kilogramı da 25 puan kazandıracak.

Ödül ve Promosyonlar

Toplanan 100 bin puan karşılığında 26 jant yetişkin bisikleti veya 8 inch tablet, 75 bin puan karşılığında 16 jant çocuk bisikleti, 5 bin puan karşılığında futbol ya da basketbol topu, 400 puan karşılığında ise Halk Ekmek’ten 4 ekmek alınabilecek.

Sağlıklı Yaşam Merkezi’nden ücretsiz yararlanmak için saatlik 2 bin puan, 3 aylık abonelikte yüzde 50 indirim alabilmek için 15 bin puan ve 6 aylık abonelikte yüzde 50 indirim alabilmek için de 25 bin puan toplamak gerekecek.

Dileyen vatandaşlar, bin puan karşılığında Hıdırlık Sofrası veya Takkasızlar Konağı’nda 10 TL indirimden yararlanabilecekler.