Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma amacıyla yola çıktık. Kaynakların daha verimli kullanılması, etkin bir toplama sisteminin kurulması ve atık miktarının azaltılması gibi konularda büyük bir hassasiyetle çalıştık. Akşehir'i çevreye duyarlı bir kent olarak sıfır atık belgesiyle tescillemiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu başarımızda bize destek olan ve çevreye duyarlılıklarıyla yanımızda olan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hep birlikte, üzerinde yaşadığımız dünyayı koruma sorumluluğumuzu en iyi şekilde yerine getiriyoruz" dedi.

SIFIR ATIK KONUSUNDA ÖRNEK ÇALIŞMALAR

Akşehir Belediyesi, sıfır atık yönetimi konusunda gerçekleştirdiği örnek çalışmalarla dikkat çekiyor. Sıfır Atık Projesi'nin bir parçası olarak, 13 adet mobil atık getirme merkezi kuruldu ve bu merkezler aracılığıyla 7 farklı türde geri dönüştürülebilir atığın toplanmasına imkân sağlandı. Okullar ve kamu kurumlarına yerleştirilen çift bölümlü atık kutuları sayesinde, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve daha verimli bir geri dönüşüm süreci başlatıldı.

Akşehir Belediyesi'nin sıfır atık yönetimi alanındaki çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Entegre Çevre Bilgi Sistemi'ne düzenli olarak raporlanıyor ve bu sayede belediyenin çevre dostu faaliyetleri şeffaflıkla kamuoyuna sunuluyor.

"Atma Tıkla" projesiyle birlikte, evlerden toplanan atıkların geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi sağlanarak, çevre bilincinin daha da güçlendirilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda, ilçenin çeşitli noktalarına yerleştirilen 80 adet tekstil atık kumbarasıyla tekstil atıklarının toplanması ve geri dönüştürülmesine imkân tanınıyor.

Yalnızca 2023 yılında yapılan çalışmalar neticesinde 311.405 kg geri dönüştürülebilir atık, ülke ekonomisine kazandırıldı. Bu başarılarla birlikte Akşehir Belediyesi, Konya’dan merkez ilçeler dışında Genel Seviye Sıfır Atık Belgesi'ni alan ilk ilçe olma unvanını elde etti.